Senatul a respins proiectul de lege privind Roşia Montană. Raportul comisiei ajunge la Parchetul General

0

Senatul României a respins, ieri, proiectul de lege privind Roşia Montană, în forma iniţială propusă de Guvern, după ce şi raportul comisiei parlamentare special înfiinţată pentru analiza acestui proiect a fost unul negativ, aprobat săptămâna trecută. Potrivit declaraţiilor liderului grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, acest raport a intrat în atenţia Parchetului General al României, care va deschide o anchetă, informează Mediafax.

 

Raportul comisiei speciale a fost adoptat în Senat cu 119 voturi „pentru”, 3 voturi „împotrivă” şi 6 abţineri, votul final al Senatului asupra proiectului de lege privind Roşia Montană fiind, astfel, unul negativ, de respingere a proiectului de lege în forma propusă de Guvern. Forul decizional în privinţa acestui raport este, însă, Camera Deputaţilor, unde va avea loc un nou vot. Reprezentanţii PDL nu au participat la votul de ieri din Senat, la fel cum nu au participat nici la lucrările comisiei speciale şi la redactarea raportului.

Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu a declarat, ieri, în cadrul dezbaterilor privind Roşia Montană din Senat, că raportul comisiei parlamentare a fost deja trimis la Parchetul General. „Pentru liniştea celor implicaţi în ceea ce a însemnat acest proiect, de când s-a aprobat, de când s-au făcut transferurile şi până astăzi, raportul a fost trimis la Parchetul General”, a spus Sârbu, citat de Mediafax. „Liniştea celor care au dat semnături în mod abuziv, ilegal, a început să dispară, iar aceasta este satisfacţia parlamentarilor, care nu au pierdut timpul degeaba. (…) Cei care au fost implicaţi, părerea mea e că nu vor avea sărbători liniştite”, a conchis Sârbu.

Raportul comisiei parlamentare va fi analizat de procurori ai secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, au declarat tot ieri, pentru agenţia de presă citată, reprezentanţi ai instituţiei în cauză, care au confirmat că există o sesizare în acest sens. În raportul comisiei parlamentare este exprimată îndoiala privind posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare în ceea ce priveşte proiectul minier de la Roşia Montană şi, de asemenea, au fost considerate drept „extrem de grave” declaraţiile fostului director al Institutului Geologic al României, Ştefan Marincea; comisia a decis că acestea trebuie investigate de instituţiile judiciare. Marincea a fost audiat de comisie pe 8 octombrie, când încă deţinea funcţia de conducere a IGR; el a criticat deschis proiectul minier de la Roşia Montană, arătând pericolele pe care le prezintă pentru întreaga regiune.

 

Sursa: Mediafax

Foto: TOTB

 

Puteţi citi şi:

Directorul Institutului Geologic Român, demis. „Declaraţiile mele despre Roşia Montană ar fi putut să deranjeze”

Când vine vorba de cianură, less is more


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger