Senatul a decis: Doar câinii bolnavi incurabil vor putea fi eutanasiaţi

7

Senatorii au adoptat, marţi, o iniţiativă legislativă care prevede că vor putea fi eutanasiaţi doar câinii bolnavi incurabil, declaraţi ca atare în urma unui examen medical competent, efectuat de medicul veterinar, la care pot asista reprezentanţi ai organizaţiilor pentru protecţia animalelor, arată Mediafax.

 

caini-vagabonzi2

Propunerea legislativă a fost adoptată cu 131 voturi “pentru”, un vot “împotrivă” şi şapte abţineri.

Senatorii au reexaminat o propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor, pisicilor şi a altor animale, care conţinea o serie de prevederi declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională.

Legea declarată neconstituţională prevedea că puteau să fie eutanasiaţi şi câinii care nu erau adoptaţi în termen de 30 de zile şi cei agresivi lăsaţi în libertate, abandonaţi sau cărora nu le pot fi identificaţi aparţinătorii.

În varianta iniţială a legii, câinii periculoşi lăsaţi în libertate, abandonaţi sau al căror aparţinător nu poate fi identificat ar fi fost eutanasiaţi în termen de trei zile, după examinarea lor de către medicul veterinar.

Senatorii au adoptat o serie de amendamente la propunerea Comisiei juridice, care a propus plenului soluţii pentru a pune de acord proiectul de act normativ cu decizia de necontituţionalitate.

Potrivit formei adoptate de Senat, după expirarea termenului de cazare de 30 de zile, dacă nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, câinii pot fi păstraţi în adăposturi sau returnaţi în teritoriu după ce au fost castraţi.

Autoritatea administraţiei publice locale urmează să asigure deparazitarea internă şi externă, sterilizarea sau castrarea, microciparea şi vaccinarea antirabică gratuită a câinilor cu stăpân timp de un an de la intrarea în vigoare a legii.

Deţinătorii de câini care refuză sterilizarea sau castrarea câinilor vor plăti o taxă de montă, stabilită de consiliul local, pentru fiecare generaţie de pui.

Sesizarea de neconstituţionalitate a fost semnată de un număr de 70 de deputaţi PSD şi 54 de deputaţi PNL.

În urma acestei sesizări, instanţa constituţională a apreciat că legea stabileşte soluţiile preconizate cu privire la obligaţia autorităţilor publice de a gestiona problema câinilor fără stăpân fără a ţine seama de o ordine în care trebuie să fie aplicate, astfel încât autorităţile publice chemate să aplice legea criticată vor fi puse în situaţia de a alege aleatoriu una sau mai multe dintre acestea.

Curtea a mai arătat că legiuitorul trebuie să stabilească o ordine de prioritate cu privire la aceste soluţii, iar eutanasierea câinilor fără stăpân să fie aplicată doar în ultimă instanţă.

De asemenea, CC a arătat că măsura eutanasierii câinilor agresivi şi periculoşi fără stăpân este necesară.

Curtea a mai a apreciat că prin folosirea unei tehnici legislative inadecvate, legiuitorul a adus atingere demnităţii umane, care presupune două dimensiuni, respectiv relaţiile dintre oameni şi relaţia omului cu mediul înconjurător, inclusiv cu lumea animală, “ceea ce implică, în privinţa animalelor, responsibilitatea morală a omului de a îngriji aceste fiinţe într-un mod de natură a ilustra nivelul de civilizaţie atins”.

Senatul a adoptat acest proiect de act normativ în calitate de primă Cameră sesizată.

După vot, fostul senator PRM Marius Marinescu, iniţiatorul proiectului, a explicat că, potrivit variantei adoptate de senatori, câinii agresivi ridicaţi din stradă nu vor mai fi eutanasiaţi, ci vor fi menţinuţi în padocurile din adăposturi, decizia urmând să fie luată de fiecare administraţie locală.

“Este o victorie a Senatului, e o victorie a civilizaţiei, este o victorie a senatorilor, care au înţeles acest proiect de lege şi au votat pentru, este şi o victorie a iubitorilor de animale şi, nu în ultimul rând, este şi o victorie a mea”, a arătat Marinescu, care a asistat la dezbateri de la balconul din sala de plen, însoţit de un grup de iubitori de animale.

El a mai susţinut că fosta guvernare a schimbat sensul acestei legi la 180 de grade, introducând eutanasierea.

Sursa: Mediafax


7 comentarii

 1. Asta e victoria mafiotilor care au adaposturi. Vai de tara asta si mizeriile care o populeaza! “Oficial, în anul ce tocmai s-a încheiat au fost muşcaţi 16.192 de bucureşteni. Numărul de persoane muşcate în Bucureşti este cu 3.200 de persoane mai mult decât în anul anterior.

  Dintre cei 16 mii de bucureşteni muscaşi de câinii maidanezi, 3.300 sunt copii, potrivit Raportului cu privire la activitatea centrului antirabic pe anul 2012 publicat de Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş.”

  http://www.b365.ro/peste-16-000-de-oameni-muscati-de-caini-in-2012-in-bucuresti_186818.html

  • cei muscati sigur au trecut linistiti pe langa caini, nu?
   am vazut si eu cazuri in care au fost muscati copii, oameni ……..si la intrebarea – ce le-ati facut?- au raspuns – nimik, doar am batut din picioare?
   prima data educatia………dupa aceea acuzatiile

 2. @ggg, icee si alte litere random : Dintre cei 16 mii de muscati, vreo 300 de mii au fost muscati de oameni. Fizic sau psihic.
  Propun sa-i eutanasiem si pe oameni daca tot am ajuns asa de evoluati incat impartim dreptul de viata si moarte de parca suntem in stare sa intelegem ce e viata.

  Felicitari senatorilor.

 3. Rezolvati problema copiilor strazii intai si pe urma trecem la animale.
  Rezolvati problema gunoaielor, acolo se aduna cainii si alte animale, la sursele de hrana.
  Cineva iar se va umple de bani dupa legea asta.
  Pana la urma, cine poate contrazice veterinarul daca animalul are o boala incurabila sau nu?? Analize, tratamente… bani aruncati pe fereastra, in loc sa ne gandim mai intai la oamenii saraci si fara adapost, ne ocupam de animale…

 4. platiti voi din banii voastrii sau luatii si cazatii la voi in bucatarie.Sanatatea oamenilor e la pamant dar unii hotarasc sa cheltuim banii pe animale. Cei care ii abandoneaza ar trebui eutanasiati sau castrati, dar e mai bine asa: unii prieteni vor avea de castigat (firmele care vor asigura mancare si medicamente adaposturilor). MIZERABIL si MIZERABILI.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger