Semnalul Wi-Fi este mai rapid pe Lună decât pe Pământ

0

Oamenii de ştiinţă de la NASA şi MIT au demonstrat, recent, că, pe Lună, conectivitatea Wi-Fi este mai rapidă decât ceea ce avem noi aici, pe Pământ. Fenomenul a fost observat în cadrul unui proiect menit să ajute viitorul comunicării programelor spaţiale, scrie DVICE.

 

 

Până în prezent, comunicarea spaţială a NASA s-a bazat pe unde radio, dar pachetele de date sunt din ce în ce mai mari, iar sistemul îşi pierde eficienţa. În acest context, s-a născut proiectul de termen scurt Lunar Laser Communication Demonstration (LLCD), menit să demonstreze cum un sistem alcătuit din lasere şi sateliţi poate transmite date între Lună şi Pământ. Rezultatele acestui proiect au arătat că sistemul testat are o viteză de 4.800 de ori mai mare decât cel folosit până în prezent.

Proiectul a atins o rată de download de 622 megabiţi pe secundă, precum şi o rată de upload de 20 Mbps fără nicio eroare, ceea ce nu este deloc rău pentru un semnal care călătoreşte 384.633 de kilometri în spaţiu. Aceste viteze uluitoare oferă un potenţial uriaş pentru creşterea rezoluţiei imaginilor şi transmisiilor de tip 3D din spaţiu, consideră specialiştii NASA. Pentru o bună funcţionalitate, LLCD se bazează pe patru telescoape aflate în New Mexico, SUA; fiecare dintre acestea transmite date codificate în pulsaţii de lumină infraroşie, iar cele patru semnale separate cresc şansele atingerii ţintei – un receptor situat pe un satelit care orbitează în jurul Lunii.

Ulterior, semnalul este transmis pe Lună printr-o serie de pulsaţii electronice şi optice. Echipa care a testat sistemul a făcut asta în condiţii atmosferice variate şi de fiecare dată lucrurile au decurs bine, întreg proiectul fiind considerat un succes. Oamenii de ştiinţă care au lucrat în acest proiect speră, acum, ca noua tehnologie cu eficienţă demonstrată să fie folosită în viitorul apropiat, în special de misiunile NASA. Rezultatele cercetării lor sunt prezentate astăzi în cadrul CLEO Conference 2014 din San Jose.

Surse şi mai multe detalii: NASAThe Optical SocietyWired UK,  DVICE

Foto: IH

 

Puteţi citi şi:

NASA a publicat o carte despre cum să comunicăm cu extratereştrii

Japonia vrea să construiască o fermă solară în spaţiul cosmic

Oamenii de ştiinţă l-au descoperit pe “Fratele Soare”


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger