Un profesor britanic (inginer specialist în energia valurilor), pe nume Stephen Salter (Universitatea Edinburgh), propune construirea unor turnuri în Insulele Feroe cu scopul “curăţării norilor” de metanul eliberat de fenomenul topirii gheţurilor din regiunea arctică.
Potrivit mai multor oameni de ştiinţă, problema unei eliberări consistente şi periculoase de metan din spaţiul arctic, din cauza topirii gheţurilor, este o „urgenţă planetară” care ar trebui luată foarte serios în considerare. Grafice realizate de aceştia aduc o previziune sumbră: în câţiva ani, Oceanul Arctic ar putea rămâne complet fără gheţuri în fiecare lună septembrie. Salter susţine că pomparea de apă de mare în atmosferă, cu ajutorul unui sistem de tip spray, ar putea ajuta planeta să se răcorească. Tot el a mai propus, mai demult, construirea unor vapoare speciale care să străbată mările şi să îndeplinească această procedură de „curăţare a norilor”. Dar, luând în considerare deteriorarea rapidă a situaţiei, spune Salter, nu mai este timp de construit vapoare.
Astfel, el propune construirea unor turnuri în Insulele Feroe şi în Strâmtoarea Bering, care să ţintească direct în atmosferă. De aici, în timpul verii s-ar pompa apă de mare în sus, cu ajutorul unor energii regenerabile şi a unei tehnologii dezvoltate de Universitatea Edinburgh. Suprafaţa acoperită de gheaţă din Oceanul Arctic s-a diminuat în fiecare vară în ultimele decenii, iar temperaturile aerului şi apei au crescut constant. Pentru fiecare din ultimii patru ani, minimul de gheaţă al lunii septembrie a fost la două treimi din acoperirea medie pentru intervalul 1979 – 2000, folosit ca referinţă. Şi suprafaţa acoperită în alte momente ale anului este tot mai mică. Previziunile specialiştilor sunt că, în doar câţiva ani, luna septembrie ar putea însemna lipsa totală a gheţurilor de pe apele arctice.
Sursa: BBC News
Foto: The Star