Semințele de palmier, model pentru plutirea naturală a vapoarelor

0

 

O echipă de oameni de știință germani a descoperit o nouă suprafață artificială inspirată din semințe plutitoare. Aceasta ar putea înlocui vopseaua toxică folosită în prezent pentru a împiedica putrezirea carenelor la vapoare.

 

Cercetătorii de la Centrul de Biomimetică și Inovație au dezvoltat această nouă suprafață pornind de la o specie de semințe de palmier, purtate de ocean și care rămân intacte când ajung din nou pe sol și prind rod. Oamenii de știință au analizat ce anume le conferă această calitate, de a nu putrezi odată purtate de valuri și de a nu-și pierde proprietățile. Intenția lor a fost de la bun început de a reproduce această capacitate, dacă va fi posibil, pentru larga ei utilizare în industria navală. Semințele studiate aveau o micro-structură ”păroasă”, cu fibre în continuă mișcare, care împiedică, în fapt, micro-organismele din apă să se poată depune. Odată ce au descoperit secretul semințelor, cercetătorii au utilizat o substanță pe bază de silicon pentru a crea suprafață identică cu cea a semințelor studiate. Aceasta se află în prezent în teste pentru utilizarea în plutirea obiectelor (de mici sau mari dimensiuni) pe apa mării.

Dacă testele abia începute vor confirma, în timp, așa cum speră cercetătorii germani, posibilitatea utilizării acestei substanțe în industria navală, rezultatelor vor fi extraordinare, în special pentru mediu: an de an, acest sector naval folosește cantități imense de vopsea toxică și de combustibil în lupta contra algelor și organismelor marine care se lipesc de carenele vaselor și produc stricăciuni. Utilizarea unei substanțe lipsită de toxicitate ar însemna enorm pentru spațiul marin, pentru natură, ajutând transportul pe apă să devină ”bio”, după cum spun autorii cercetării. Studiul a fost dat publicității acum două zile în cadrul conferinței anuale a Societății pentru Biologie Experimentală de la Glasgow, Marea Britanie.

 

Sursa: ScienceDaily

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger