Seminte de floarea soarelui la muzeu

0

Vizitatorii Muzeului Tate din Londra pot avea parte de o experienta inedita: pot calca in picioare o opera de arta. E vorba de un imens covor alcatuit din peste 100 de milioane de seminte de floarea soarelui din portelan, conceput de artistul chinez Ai Weiwei.

Covorul de seminte acopera o suprafata de 1 000 de metri patrati din holul de la parter al muzeului, unde sunt gazduite de obicei opere plastice de mari dimensiuni, relateaza Agerpres. Cele aproape 150 tone de false seminte de floarea soarelui au fost lucrate manual de 1 600 de mesteri din orasul Jingdezhen (sudul Chinei), renumit pentru productia sa de portelan.

Vizitatorii sunt invitati sa calce pe seminte, sa le atinga, dar nu trebuie sa le manance sau sa le ia cu ei, spun organizatorii.

Prin aceasta lucrare, artistul Ai Weiwei, care este plasat sub supraveghere in China, a vrut sa transmita un mesaj politic. In timpul revolutiei culturale, imaginile de propaganda il prezentau pe liderul Mao in plin soare, iar poporul, sub forma unui camp de floarea soarelui, intors spre el. Prin covorul sau de seminte, Ai Weiwei spune ca vrea “sa incurajeze un numar tot mai mare de tineri sa se exprime”.

Artistul de 53 de ani s-a remarcat printr-o serie de fotografii in care face “gestul cu degetul mijlociu” ridicat in fata Casei Albe, a Pietei Tienanmen si a Turnului Eiffel.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger