Selfie-ul, o boală psihică?

1

Selfie-urile, adică autoportretele pe care mulţi dintre noi ni le facem cu telefoanele sau aparatele foto, au devenit o specie media extrem de răspândită în ultima vreme: de la controversatul selfie al lui Obama, la artificiul publicitar de la Oscaruri, până la selfie-urile cotidiene, prin care ne documentăm fiecare vieţile. Selfie-ul are, la rândul lui, numeroase specii, de la poze făcute la înmormântări, până la autoportrete făcute imediat după sex.

 

Mona-Lisa-Facts-Selfie

 

Deşi practica autofotogfrafierii nu e nouă, valul uriaş de popularitate asociat selfie-urilor foarte uşor de realizat cu ajutorul smartphone-urilor e tratat uneori cu ironie, alteori cu maximă seriozitate. Recent, o ştire potrivit căreia Asociaţia Psihiatrilor Americani ar cataloga, mai nou, actul de a face un selfie ca un semn de boală pishică, a făcut viral înconjurul lumii. Cele mai multe canale de presă au preluat ştirea care afirmă că boala asociată acestui fenomen s-ar numi selfită şi ar fi definită ca dorinţa obsesiv-compulsivă de a ne face autoportrete foto şi a le publica în reţelele sociale. În acest scenariu, dorinţa ar fi motivată de un respect de sine scăzut. Selfita cronică, adică “impulsul incontrolabile” de a ne face singuri poze de-a lungul zilei şi de a le posta în social media de cel puţin şase ori, ar putea fi tratată, afirma ştirea, prin terapie cognitiv comportamentală.

Cum însă un alt fenomen curent al vremurilor noastre e reprezentat de hoax-uri, respectiv de farse diseminate accelerat online, o astfel de ştire nu poate să nu stârnească suspiciuni, în ciuda miezului de adevăr pe care-l conţine: selfie-urile au devenit, în unele cazuri, o preocupare obsesivă. Sursa articolului referitor la presupusa iniţiativă a Asociaţiei Psihiatrilor este Adobo Chronicles, din a cărei descriere aflăm că este “o sursă de informaţii incredibile actuale. Tot ceea ce citiţi pe site este bazat pe fapte, cu excepţia minciunilor.” Credibilitatea sursei nu a fost luată în calcul în preluarea ştirii despre selfie-uri, propagându-se astfel o dezinformare. Prin urmare, ne putem fotografia liniştiţi, fără să ne îngrijorăm că suntem bolnavi psihic, însă mai important ar fi să ne păstrăm simţul critic şi să verificăm informaţiile pe care le consumăm.

Surse: Ubergizmo, Socialnewsdaily

Puteţi citi şi:

Un student a spart o statuie greco-romană în timp ce-şi făcea un selfie

Capitala selfie-urilor


Un comentariu

  1. Pingback: Listă de bookaholic: 5 cărți de artă - Bookaholic

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger