Selecția sexuală ar putea explica civilizația

0

Evoluția prin selecție sexuală e o idee la fel de veche ca Charles Darwin, care credea că acest proces explică multe despre oameni. Biologii îi dau dreptate și acum, iar unul dintre ei a afirmat chiar că 54,8% din selecția umană este cauzată de reproducerea celor mai sexi ființe, nu a celor mai bine adaptate la mediu. Alți specialiști spun că mare parte din dezvoltarea creierului nostru are în spate selecția sexuală, din moment ce bărbații își curtează partenerele cu artă, poezie, muzică și umor, sau că aceeași selecție sexuală ar putea explica însăși civilizația.

Trei cercetători de la Universitatea de Vest a Australiei au tratat această din urmă ipoteză într-o lucrare în care au analizat matematic următoarea posibilitate: din moment ce femeile au tendința să prefere bărbații care se dedau la un consum ostentativ, un număr tot mai mare de masculi se apleacă spre inovare, muncă și alte activități productive pentru a consuma ostentativ, scrie jurnalistul și omul de știință Matt Ridley pentru Wall Street Journal. Aceste activități contribuie la progresul tehnologic și la dezvoltarea economică.

Există și dovezi psihologice în acest sens. În cadrul unui experiment, bărbații care au privit fotografii cu femei și-au manifestat imediat dorința de a cheltui mulți bani pe lucruri extravagante, în timp ce femeile nu și-au exprimat același impuls după ce le-au fost arătate fotografii cu bărbați. Magnatul grec Aristotelis Onassis ar fi întărit la rândul său această tendință: „Dacă nu ar exista femei, toți banii din lume n-ar mai avea sens”. La fel și vânătorii-culegători din Paleolitic; cu cât un bărbat avea un succes mai mare la vânătoare și asigura mai multe proteine femeilor, cu atât șansele lui de împerechere creșteau.

De aici se poate trage concluzia că bărbații au de multă vreme o schemă simplă în cap: succesul în acumularea de bunuri atrage cu sine un avantaj sexual mai mare și mai mulți nepoți. Asta poate explica, scrie Matt Ridley, de ce și astăzi, când chiar și oamenii relativ săraci au acces la transport, frigidere, entertainment, pantofi și mâncare suficientă, inegalitatea este privită încă cu dispreț. Ce îi deranjează pe mulți nu e faptul că cineva e bogat, ci că e mai bogat, iar bărbații cu cei mai mulți bani și cea mai mare putere încă au ocazii sexuale mai numeroase decât cei care au foarte puțin. Aflați mai multe pe WSJ.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger