Cel care a deschis seria de întâlniri ”EROI dintre noi”, pe 21 iunie, a fost Sega, autorul romanului de aventuri spirituale ”Namaste”. Recent lansat de Editura Humanitas & McCann și intrat instant în top 5 al celor mai bine vândute cărți de la Bookfest, ”Namaste” spune povestea reală a lui Octavian Segărceanu, numele real al lui Sega.
Eroii nu sunt la muzeu și nici în cărți, se află printre noi, sunt prietenii noștri, idealiști și plini de viață. În aproape trei ani, de când a început să gândească în afara cutiei, Think Outside the Box și-a făcut vreo 200 de prieteni eroi. Sunt aventurieri care cred până la capăt în drumurile lor și care își urmează alegerile cu mare responsabilitate.
Ei bine, începând din luna iunie, ne-am propus să îi scoatem periodic în afara monitorului și să-i aducem în stupul partenerilor noștri de la Asociația ROI (bd. Schitu Măgureanu nr. 45). Astfel, voi, cititorii noștri, veți avea posibilitatea să-I întâlniți pe acești oameni curajoși în carne și oase, în cadrul întânirilor “EROI dintre noi”.
După 11 ani de făcut reclame şi o viaţă cu multe frământări şi căutări febrile, Sega şi-a luat lumea în cap şi a plecat să se găsească pe sine, în India. Timp de un an, paşii l-au purtat de la ashramul lui Osho din Pune până la locul naşterii lui Buddha, în Nepal, din nordul tibetan al Indiei şi până în sudul ei dogoritor. Noi am relatat aici impresiile după întoarcerea în România și aici, gândurile de dinaintea lansării romanului.
- Vocația de căutător
„Namaste” e cartea unui om care caută, bâjbâie, care orbecăie, care se teme până şi de umbra lui, care şovăie la fiecare pas, se împiedică şi cade, apoi se ridică şi pleacă mai departe. Nu e ”manualul micului iluminat”, nici ”tratat de spiritualitate”, ci un roman de aventuri spirituale. Un jurnal intim, un exerciţiu de sinceritate blândă, o spovedanie, dar şi o încercare de demistificare. “Tendinţa omului e să mistifice, mai ales când vine de departe şi e rugat să povestească. Eu nu am căzut în păcatul ăsta”, se destăinuie Sega.
La întâlnirea cu Sega, am aflat că există oameni care au vocația de căutători. În ceea ce-l privește, este de apreciat și căutarea permanentă a autenticității în exprimarea propriilor experiențe și trăiri, în procesul de a se descoperi pe sine. Într-o asemenea călătorie, este bine să plecați înarmați cu o doză semnificativă de umor, pentru că altfel există riscul de a vă lua prea în serios. De altfel, umorul și recunoașterea propriilor slăbiciuni fac din această carte o lectură savuroasă, în ciuda faptului că acest lucru s-ar putea să nu dea bine în ochii unora. Nu te-ai aștepta, spre exemplu, să auzi din gura unui astfel de explorator că: “într-un fel, aș putea spune că am plecat în India bou, și m-am întors vacă”, asta în timp de ne arăta imagini cu una din vacile sfinte din această țară.
- Scriitura ca proces inițiatic
Este interesant că unii cititori afirmă că se recunosc în unele paragrafe, deși nu au călătorit în India. “Unele pasaje parcă ar fi fost scrise de mine”, a mărturisit Luminița Popa, una dintre participantele la întâlnirea cu Sega. Într-un fel, în asta se măsoară succesul unui roman. După câte am aflat de la Sega, procesul scrierii cărții a fost o căutare și o inițiere în sine, mai ales în ceea ce privește acuratețea și autenticitatea. Sega a scris primul draft în singurătate, ceea ce i-a permis să se retragă adesea în meditație și să rememoreze senzații, culori, trăiri. Apoi, la al doilea și al treilea draft a fost foarte exigent pentru a elimina orice tendință de a înflori lucrurile. A avut și momente când a avut impresia că romanul se scria singur și probabil că această fluiditate îi face pe cititori să se recunoască în anumite pasaje.
Există o concluzie? Există, mai degrabă, nevoia de a dialoga despre experiențele legate de spiritualitate și nu numai. Am aflat că, dacă mergi la un ashram faimos, există posibilitatea să ai acces la scurte clipe de iluminare, dar asta nu ține prea mult. În Namaste, bucuria revine ca un laitmotiv. Am putea să-I spunem și beatitudine, un cuvânt tare frumos în românește și o stare la care poți ajunge pe multe căi. Este esențial să creezi contextul pentru această explorare, iar pentru Sega calea aleasă a fost India.
- Explorarea în viața de zi cu zi
Pentru unii, acest proces de explorare ține de așa-zisa dezvoltare personală, termen care deși nu-i place lui Sega, acoperă o arie largă de activități și experiențe care le permit oamenilor să se descopere. Ceea ce am înțeles că a obținut Sega după trei luni în ashramul lui Osho este scoaterea la lumină a acelor mecanisme din noi înșine care stimulează viața, precum și a celor care sunt anti-viață, care ne sabotează și ne mănâncă energia în mod nociv. Citind “Namaste”, veți constata că este primul pas spre eliberare.
Da, eliberare de un gânduri precum cele notate în “Namaste”: “Și eu mă consider uneori o libarcă pe care aș strivi-o bucuros cu călcâiul. Iar nimicniciile, problemele, confuziile și părerile mele chiar atât valorează: doi bani. Cât despre apucături și ticăloșii…” Vă recunoașteți un pic? Ei bine, în filozofia orientală, ideea nu este să ne luptăm cu astfel de gânduri, pe principiul că la ceea ce reziști persistă. Cheia este să conștientizezi aceste gânduri, că noi înșine le gândim și le alimentăm cu energia noastră. Se spune că prin simplă observare, astfel de mecanisme se evaporă în timp.
- Ce urmează?
Pentru curioși, primul pas ar fi să-și procure cartea – cum tirajul Namaste din librării aproape s-a epuizat, puteți găsi cartea on-line – detalii aici. Apoi, Sega intenționează să scrie o altă carte despre experiența sa din Nepal, ceea ce ar putea fi de ajutor pentru cei care intenționează să ajungă pe acele meleaguri. “Mi-am dat seama că, și dacă aș merge în Nepal, tot cu mine însămi aș merge, așa că m-am apucat de lucru de-acum”, spune Daniela, una dintre participantele la întâlnire. În ceea ce o privește, ea a ales să creeze contextul pentru această călătorie personală de autocunoaștere în viața de zi cu zi, în mediul de lucru corporatist, iar pentru ea funcționează.
Sperăm că această primă întâlnire din seria “EROI dintre Noi” v-a trezit interesul și vă așteptăm cu drag la următoarele întâlniri ce vor fi organizate de Think Outside the Box și Asociația ROI. Totodată, vă invităm să cunoașteți şi alți eroi aici, pe site-ul totb.ro, unde apar noi povești în fiecare zi de vineri.