Un urs brun sălbatic a fost surprins în timpul unei şedinţe (probabil obişnuite, pentru el) de… exfoliere. Fotografia arată cum ursul se foloseşte de o piatră acoperită cu materie abrazivă pentru a se freca pe faţă. Este pentru prima dată, spun specialiştii, când sunt înregistrate dovezi ale faptului că această specie se poate folosi de unelte pentru diverse activităţi.
Şedinţa de exfoliere a fost surprinsă în parcul naţional Glacier Bay din Alaska, de către profesorul Volker Deecke, de la Universitatea Cumbria. Este posibil ca ursul să fi folosit piatra pentru a se scărpina pe o porţiune de piele iritată sau pentru a scoate din blană resturi de mâncare, susţine Deecke, dar, până la urmă, gestul imită exact unul de exfoliere a pielii, aşa cum fac oamenii cu săpunuri sau creme abrazive. Faptul că ursul brun are această capacitate, de utilizare a unor unelte din natură, spune despre specie că ar putea fi mult mai avansată decât ştiinţa a crezut până acum, mai consideră autorul înregistrării. Observaţiile acestuia, realizate în timpul unei vacanţe petrecute în parcul din Alaska, au fost publicate de revista Animal Cognition.
În mod normal, când năpârlesc, urşii se freacă de copaci sau pietre ori se scarpină cu ghearele, dar niciodată nu s-a remarcat, în comportamentul lor, folosirea unui obiect ca unealtă pentru scărpinat sau frecat. Pentru mulţi specialişti, faptul că ursul brun este solitar a însemnat că era puţin probabil ca specia să dezvolte astfel de aptitudini, a amintit profesorul Deecke. „Aceste animale au creierul mare raportat la dimensiunea corpului, mai mare decât al leilor, spre exemplu. Există multe teorii despre cum socializarea, traiul în grup, în general, influenţează mărimea creierului şi abilităţile cognitive. Dar se pare că urşii sunt mult mai dezvoltaţi, specia mult mai complexă decât consideram noi până acum”, a declarat Deecke.
Autorul descoperirii spune că oamenii sunt „utilizatori de unelte prin definiţie”, iar înregistrarea surprinsă de el plasează ursul ca a cincea specie cunoscută de pe planetă, în afară de om şi primate, care să facă uz de unelte. Vidrele de apă folosesc pietre pentru a sparge carcase de scoici; elefantul asiatic utilizează crengi de copaci pentru a alunga muştele; delfinii cu nas borcănat folosesc bureţi pentru a-şi proteja botul când caută mâncare; balenele se folosesc de bule pentru a captura grupuri de peşti.
În ciuda faptului că descoperirea este singulară, ea reprezintă suficient interes pentru cercetători şi pune bazele unui nou nivel de studiu asupra speciei ursului brun. „Nu ştim dacă acest comportament este obişnuit sau nu, dar este clar că ştim foarte puţine despre abilităţile cognitive ale urşilor în general şi ale ursului brun în special. Experimentele de până acum s-au realizat pe primate, nu pe urşi. Sunt convins că viitorul ne va aduce surprize notabile dacă începem să acordăm mai multă atenţie urşilor şi modului în care ei îşi folosesc acel creier mare al lor în viaţa în sălbăticie”, a conchis profesorul Deecke.
Sursa şi foto: BBC