Sedentarismul ucide la fel de mult ca şi fumatul

0

Lipsa mişcării şi bolile care decurg din ea au ajuns să cauzeze un număr similar de decese precum fumatul şi bolile provocate de consumul de ţigări, în societatea modernă, arată un studiu recent publicat în Lancet şi corelat cu debutul Jocurilor Olimpice de vară de la Londra.

 

 

Potrivit studiului, o treime din populaţia adultă a lumii nu face suficientă mişcare, fapt care duce la o rată îngrijorătoare a deceselor cauzate de sedentarism şi consecinţele sale. Cercetătorii susţin că situaţia este atât de gravă, încât sendentarismul ar trebui privit ca o pandemie. Pentru a face faţă lucrurilor, ar fi nevoie de un nou mod de gândire şi comunicare, spun cercetătorii: populaţia trebuie să fie avertizată în legătură cu pericolele inactivităţii, ale lipsei de mişcare şi nu doar să i se reamintească, din timp în timp, despre beneficiile exerciţiilor fizice. Altfel spus, oamenii ar trebui puţin „speriaţi”, mai degrabă decât luaţi cu duhul blândeţii: în loc de a spune că „se recomandă 150 de minute de exerciţii moderate pe săptămână pentru un adult” (care pot consta şi în grădinărit, plimbare sau mers cu bicicleta), să se atragă atenţia concret asupra pericolelor reale provocate de sedentarism.

Echipa autoare a cercetării a cuprins 33 de oameni de ştiinţă din mai multe centre de cercetare din lume. Toţi susţin că şi autorităţile de nivel guvernamental ar trebui să se implice în problemă, prin a gândi măsuri care să facă activitatea fizică a populaţiei mai sigură, mai la îndemâna tuturor şi mai convenabilă din punct de vedere financiar. Dar studiul a mai descoperit şi că oameni din ţări dezvoltate, cu venituri mari, sunt cei mai inactivi dintre toţi (cazul Marii Britanii fiind dat drept exemplu negativ, britanicii numărându-se printre cei mai sedentari locuitori ai planetei: populaţia adultă, în proporţie de aproape 60%, nu face suficientă mişcare). Deşi au admis că este greu de făcut o comparaţie între ţări (fiecare popor are altă mentalitate şi altă tradiţie când vine vorba de mişcare), cercetătorii îşi menţin concluzia finală, şi anume că sedentarismul a ajuns să ucidă, în prezent, la fel de mulţi oameni câţi ucide fumatul.

Egalul pus între decesele provocate de sedentarism şi cele provocate de fumat a fost contestat, totuşi, de alţi cercetători, care susţin că fumatul este mult mai nociv decât lipsa de activitate fizică, deoarece este un factor de risc mai mare la nivel de individ. „Când vine vorba de a preveni cancerul, a stopa fumatul este cel mai important lucru pe care îl poţi face, de departe”, a comentat dr. Claire Knight, de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie. Pedro Hallal, unul din coordonatorii cercetării citate, susţine, însă, că studiul vrea să tragă un semnal de alarmă puternic exact acum, când Jocurile Olimpice vor aduce sportul în atenţia lumii; însă mare parte a acestei lumi va fi cea inactivă, care trebuie motivată să îşi schimbe stilul de viaţă. „Provocarea globală este de a face activitatea fizică o prioritate a politicilor de sănătate publică, în toată lumea”, a conchis Hallal.

 

Sursa: BBC News

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger