Sectorul aviatic din UE primește 85% dintre certificatele de carbon necesare în 2012

0

Companiile aeriene vor primi gratuit 85% din certificatele de carbon necesare în 2012, primul an în care sectorul aviatic este inclus în schema europeană de comercializare a certificatelor (ETS), anunță Comisia Europeană.

Procentul de certificate gratuite pentru liniile aeriene va scădea la 82% în a treia perioadă între 2013-2020. “La prețul actual de pe piață, aceste certificate gratuite reprezintă peste 20 de miliarde de euro de-a lungul decadei. Cu aceste potențiale venituri, liniile aeriene pot investi în modernizarea flotei de avioane, în îmbunătățirea folosirii eficiente a combustibilului și în folosirea de combustibil nefosil pentru avioane”, se arată într-o declarație a Comisiei Europene.

De la 1 ianuarie 2012, aproximativ 4.000 de linii aeriene se vor confrunta cu limite de emisii pentru toate zborurile între cele 27 de state membre, indiferent de naționalitatea operatorului și trebuie să aibă certificate pentru fiecare tonă de dioxid de carbon emanat.

Limita de emisii pentru sectorul aviatic este de 212,9 milioane de tone de dioxid de carbon în 2012, adică 97% din cât media anuală a emisiilor provenite de la avioanele din UE în perioada 2004-2006. Din 2013, limita va scădea la 95%.

Schema UE de comercializare a certificatelor de carbon există din 2005 cu scopul de a limita emisiile de dioxid de carbon a peste 10.000 de instalații incluse în prezent în ETS, prin cumpărarea de către acestea de certificate de carbon echivalente surplusului de CO2 emanat. ETS este unul dintre principalele instrumente ale politicii climatice a Uniunii Europene.

Foto: Flickr / gregoriosz

Sursa: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger