Secretul sumbru al doctorilor: Cum vor să fie tratați când sunt pacienți

6

Familia unui pacient îi cere doctorului să facă tot ce e posibil să-l salveze; ni se pare firesc, o vedem şi în serialele cu spitale. Dar ce vor doctorii de la alţi doctori când sunt ei înşişi pacienți, ce fel de tratamente li se aplică?

 

 

Avem impresia că doctorii obțin, ca pacienți, un bonus de tratament, că personalul medical, colegii lor deci, se dau peste cap să-i salveze. Și poate ar face-o, doar că doctorii nu vor aceste eforturi extra. Cel puțin în America nu, după cum relatează acest articol extraordinar.

Ați văzut de multe ori în filme acea manevră de resuscitare numită CPR – ce nu aflăm din filme e că atunci cînd e făcută cum trebuie, duce la ruperea coastelor pacientului. Doctorii știu asta și preferă să moară decît să fie supuși la așa ceva.  Unii dintre ei își roagă colegii dinainte de a se îmbolnăvi ca în cazurile extreme să nu le facă CPR, să nu-i intubeze, să nu-i lege la mașinării (rugămintea sună exact așa – Promite-mi că dacă mă vezi în halul ăsta, mă omori); alții poartă medalioane sau chiar tatuaje pe care scrie NO CODE – adică: lasă-mă să mor.

Filmele ne spun numai jumătate de adevăr – după ce unui pacient aflat pe moarte i se aplică toate acele măsuri extreme și sofisticate, chiar dacă scapă, nu e deloc un happy-end. La sfîrșitul episodului s-ar putea să-l vedem pe el sau familia sa fericiți sau recunoscători dar viața care urmează e un iad. Un transplant, de exemplu, pare o mare victorie împotriva morții dar implicațiile sale sunt mizerabile, pacientul trebuie să facă tratamente pentru a menține tolerarea acelui corp străin de cître oăganism, e incapabil – pentru că îi e interzis sau pentru că e într-o condiție permanent fragilă – să trăiască normal etc.

Doctorii nu le spun toate acestea pacienților dar între ei își spun de multe ori – Cum poate familia să-i facă așa ceva? Și poate de aceea doctorii au profesia cu cea mai mare rată de sinucideri și alcoolism, pentru că știu adevărul – nu te vindeci niciodată de tot.


6 comentarii

  1. Nu e asa de rau: deci unii (doctori sau nu) prefera sa nu fie tinuti in viata de aparate sau proteze. E optiunea lor, care-i problema?

  2. Lui ”1 Mai”:

    esti doctor si tu ?

    P.S. în loc de-a cere a fie omorâti (euthanasia-i subiect de campanie electorala, socialistii, partidele de stânga, în general, îi sunt favorabili, în timp ce partidele de dreapta i se opun), doctorii ar trebui sa se ocupe de sanatatea proprie (model pentru, si conditie a sanatatii propriilor pacienti).

    Articolul, salutar, pentru ca se ocupa de-un tabu,e romatios, eventual, si, în fond, incomplet : euthanasia premeditata îi este, în general, asimilata unui omor fara circumstante atenuante, unei crime, si autorul e pedepsit penalmente în consecinta. Medicii însisi îsi denunta colegii, în cazul în care bolnavul nu era-n stadiul ultim, în care moartea nu era, oricum, inevitabila. Euthanasia nu-i tolerata, actualmente, în afara cazurilor extreme, de-aproape intimitate a bolnavului cu moartea.

  3. Pingback: Cum vor să moară medicii și non-medicii | TOTB.ro - Think Outside the Box

  4. Pingback: CUM VOR SĂ MOARĂ MEDICII ŞI NON-MEDICII? | Cancerlasan's Weblog

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger