Un secretar de stat din cadrul Ministerului Mediului din Ungaria confirma banuiala organizatiei Greenpeace si spune ca o cauza probabila a proaspetei catastrofe ecologice este cantitatea prea mare de namol rosu stochat de operator in bazinul de decantare. Oficialul a comparat accidentul cu cel de la Baia Mare din 2000 si isi exprima ingrijorarea ca, in cazul in care namolul va ajunge in raul Raba, catastrofa poate avea efecte incomparabil mai mari. Totodata, politia a inceput investigatiile in urma zvonurilor conform carora compania din spatele accidentului ar fi off-shore. Aflati daca namolul rosu este considerat periculos sau nu in UE si unde mai exista posibile pericole de accidente.
Guvernul maghiar a anuntat marti situatie de urgenta pe teritoriul judetelor Veszprem, Gyor-Moson-Sopron si Vas din cauza surparii rezervorului de namol rosu din localitatea Kolontar. Serviciul de Sanatate al Populatiei si al Armatei a subliniat ca nu exista pericole de sanatate si de radioactivitate acute in regiunea orasului Ajka.
Compania MAL, resposabila pentru catastrofa ecologica, a anuntat marti dimineata ca a inceput lucrarile pentru reconstructia portiunii surpate a bazinului de decantare. In urma unei analize a situatiei, reprezentantii companiei au accentuat faptul ca nu puteau sa observe semnele catastrofei naturale, ca au respectat toate regulile procedurii tehnologice si ca dezastrul nu putea fi evitat.
MAL a mai declarat ca namolul rosu nu este considerat deseu periculos conform standardelor UE si, intr-un comunicat dat publicitatii, conducerea firmei si-a prezentat condoleantele familiilor celor decedati in urma catastrofei. De cealalta parte, potrivit lui Istvan Csepregi, directorul Inspectoratului National pentru Ecologie, Protectia Naturii si a Apelor, inspectoratele ecologice vor revizui brevetele de functionare ale decantorilor.
Zsolt Nemeth, secretar de stat in cadrul Ministerului de Externe, a promis ca statul va colabora la diminuarea daunelor cauzate de catastrofa. Directorul Asociatiei Asiguratorilor a declarat ca imediat ce localitatile afectate vor putea fi din nou accesibile, institutia pe care o conduce va incepe evaluarea prejudiciilor si plata asigurarilor, desi, din nefericire, o mare parte din oamenii afectati nu poseda asigurare de locuinta.
In Ungaria se gasesc rezervoare uriase de namol rosu in apropierea fabricilor de alumina. Namolul rosu, un subprodus al aluminei, este considerat deseu periculos. Alumina este fabricata din bauxita pulverizata si pusa apoi in reactie, la o temperatura si presiune inalte, cu hidroxid de sodiu. In acest proces, dupa dizolvarea compusilor de aluminiu, ramane namolul rosu.
Namolul rosu este de obicei alcatuit din oxid de fier, in proportie de 25-45% (care ii confera nuanta specifica de rosu-maroniu), si de alti compusi ai fierului (oxid de aluminiu, titan, siliciu, sodiu si calciu). In proportii de sub 1% se gasesc si oxid de galiu si vanadiu. Continutul de metale grele al namolului rosu este de sapte ori mai ridicat decat cel al solului obisnuit. Dintre deseurile periculoase depozitate in Ungaria, majoritatea o reprezinta cele de namol rosu. Anual se produc 800 mii de tone de namol si aproape 50 de milioane de tone sunt depozitate in rezervoare diferite in momentul de fata.
Namolul rosu este periculos pentru piele si ochi, dar ar putea eroda chiar si obiecte. Cel mai mare pericol il reprezinta concentratia ridicata de plumb. Acesta afecteaza sistemul nervos al copiilor chiar si in concentratie mica, precum si functionarea rinichilor. Namolul rosu mai contine si metale grele cancerigene, cum ar fi cadmiu, arsenic si mercur, iar substantele radioactive se pot imbogati.
Illes Zoltan, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului, a declarat ca guvernul va acorda toate ajutoarele posibile pentru neutralizarea catastrofei ecologice in zona Ajka, insa cheltuielile vor trebui sa fie suportate de compania ce a cauzat dezastrul.
O despagubire totala depaseste suma de 10 miliarde de forinti (36 de milioane de euro), iar neutralizarea pagubelor poate dura luni intregi, a spus oficialul maghiar, cu precizarea ca dezastrul trebuie stopat inainte sa distruga flora si fauna din regiune si sa ia in stapanire si sursele de apa potabila. Illes Zoltan a avertizat ca trebuie acordata o atentie sporita si posibililor agenti cancerigeni ce pot ajunge in organismul locuitorilor dupa uscarea namolului.
Secretarul de stat are in vedere modificarea legislatiei astfel incat sa oblige firmele ce stocheaza materiale cu risc de contaminare sporit sa plateasca o polita de asigurare, si asta pentru ca garantia actuala prevazuta prin lege nu este destul de eficienta. In acest fel, crede oficialul maghiar, cele 800-100 de firme care se ocupa cu asa ceva in prezent s-ar putea risipi si ar ramane in loc doar 15-20 de companii ce pot fi verificate mai usor.
Illes Zoltan a declarat ca, „potrivit unor informatii nu destul de fondate”, in spatele catastrofei s-ar afla o companie offshore, iar daca aceasta incepe o procedura de faliment, va fi considerata fapta penala. In acest caz, politia a demarat deja investigatiile. Secretarul de stat a comparat proaspata catastrofa cu cea din Baia Mare, cand raul Tisa a fost poluat cu cianura. El a adaugat ca in cazul in care agentii poluanti nu vor putea fi captati si neutralizati in raul Marcal si vor ajunge in raul Raba, atunci „toata lumea in genunchi, la rugaciune”.
Toate permisele de autorizatie ale companiei responsabile au fost suspendate si cererea firmei de a restaura bazinele de decantare a fost respinsa. Dupa o sedinta ce a avut loc marti in localitatea Kolontar, Illes Zoltan a precizat ca firma responsabila a continuat productia si in urma accidentului de luni si ca exista suspiciuni cum ca dezastrul ecologic s-a produs din cauza stocarii unei cantitate mai mari de namol decat trebuia si a bazinelor prost asamblate.
Szuhi Attila, coordantor de proiecte la Asociatia pentru o Cultura Ecologica din Esztergom, a spus ca in Ungaria mai exista bazine de stocare ce contin namol rosu. Dupa estimarea lui, Ungaria are stocate 35 de milioane de tone de namol, substanta ce nu e considerata de UE ca fiind toxica. Localitatea Kolontar se afla la un kilometru de bazinul de decantare al fabricii de aluminiu, iar bazinele fabricilor de langa Almásfüzítő (unde se foloseste aceeasi tehnologie) sunt situate exact langa Dunare.
Sursa: Transindex.ro, MTI
Cititi si:
VIDEO: Dezastru ecologic de proportii in Ungaria
Ce se intampla acum cu Rosia Montana?
O analiza video estimeaza scurgerea de petrol din Golful Mexicului
The Borat Project. Incursiune in zona afectata de disparitia Lacului Aral
13 comentarii
sunt sigur ca ar prinde bine ca o echipa de la ISU sa merga sa ajute, in felul acesta ne vom putea si noi pregati putin procedurile…ca si la noi, …
Namolul rosu nu e deseu periculos? Asta e standard UE? Arde ochii si sistemul respirator, contine arsenic, mercur si plumb, e cancerigen si totusi nu e clasificat ca fiind ”periculos” ?
Inteleg ca potrivit normelor UE, Ungaria era o tara perfect ”verde” si sanatoasa, cu ”doar” 50 de milioane tone de astfel de namol rosu care tocmai a omorat 4 oameni si a ranit grav alte zeci?
Si asta e solutia autoritatilor maghiare daca intra toxinele in raul Raba, ”stat in genunchi la rugaciune”? E halucinant, acest amestec de minciuna, ipocrizie si ”doamne-ajuta”!
Sper ca ministrul de la noi in domeniu, Borbely, e suficient de informat de ce se intampla acum cu dezastrul ecologic din Ungaria si ca a trimis deja echipe de inspectori la astfel de depozite de la noi din tara. E responsabilitatea lui sa efectueze astfel de controale de mediu si cred ca e un om serios, nu un demagog!
Trebuie de asemenea sa ajutam pe cei din Ungaria, sa trecem peste anumite arogante si lectii date in trecut, ei au acum o problema grava ce poate surveni si la noi, Inspectoratul pt Situatii de Urgenta ar face bine sa trimita acolo echipe sau macar cativa oameni sa vada ce si cum.
Sa vedeti ce de namol rosu este la Tulcea, langa Rezervatia Biosferei Delta Dunarii….
Poate Romania ajuta cu ceva in Ungaria? Echipe de pompieri, etc. Ar fi frumos, logic, util si o davada de bun simt ca Roamnia sa ajute daca poate.
hai cu rosia montana! nu bagam niste articole de sustinere a proiectului?
Din nefericire am auzit o stire la tv prin care nu stiu ce tribunal din Bucuresti a respins cererea oranizatiilor ecologiste de a stopa proiectul de distrugere a Rosiei Montana.
In aceiasi zi, in care vecinii nostri unguri se lupta cu consecintelele dezastrului ecologic.
Oare chiar nu le pasa in ce tara vor trai nepotii acestor ..indivizi care lucreaza in justitie
Nu stiu daca ati observat, dar poza aleasa arata ca o pictura…cu culori ce se intrepatrund asemenea.
Si in spate la rmgc este un off-shore, care face 13-14 cand vine vorba de garantia de mediu, de banii pe care trebuie sa ii puna pe masa cand vine vorba de inceperea efectiva a lucrarilor, care nu poate justifica CUM va construi iazurile de decantare de la Cetate si Corna.
Cred ca dezatsrul vecinilor, care oricum nu mai sunt asa de invesunati impotriva proiectului, e un semn pentru romani.
imi pare rau,dar cind a fost catastrofa de la Baia Mare,ne-au reclamat ungurii pe la toate forurile internationale .D-zeu nu-i tigan.
…dar nici noi nu suntem tigani.
Vecinii ar trebui ajutati cand se poate.
Pe mine nu m-ar suprinde ca in urmatorii cativa ani (putini) sa inceapa si exploatarea si la Rosia Montana. Sunt prea multi bani acolo si oamenii din politica si justitie sunt prea “infometati” si manjiti sa le pese.
Penal este orice guvern ce permite unui off-shore sa gestioneze materiale periculoase. MIROASE A SPAGA
daca nu miroase …. atunci trebuir sa modifica legislastiea
KLAR?!?
Sincer ma asteptam ca Romania sa ajute Ungaria trimitand masiv ajutoare de interventie.
Ungurii au facut-o cu ocazia inundatiilor din Banat in urma cu cativa ani.
Si cand te gandesti ca ministu mediului din Romania e ungur.
;))
Da, dar restul sunt romani adevarati, de mare valoare 🙁