Seceta din SUA ar putea provoca neliniște globală

3

Cercetătorii de la Complex Systems Institute din New England, SUA, spun că, în condițiile marii secete de peste ocean și a celor două valuri succesive de creștere a prețurilor la alimente din ultimii cinci ani, care au generat o neliniște globală, speculațiile de pe piața alimentară vor amplifica urmele lăsate de secetă pe piață și vor da naștere unei noi crize. Mai excat, prețurile la alimente vor crește și mai mult. “Am creat un sistem instabil”, spune președintele institutului american mai sus amintit pentru Grist.org. “La nivel global, suntem foarte vulnerabili”.

Seceta din SUA ar urma să țină până în octombrie și să vânture recoltele americane, scrie publicația de mediu. O veste nu prea bună pentru restul lumii, în condițiile în care Statele Unite sunt cel mai mare exportator de porumb, grâu și boabe de soia, ale căror prețuri globale au atins deja prețuri record. Dacă țara de peste ocean este relativ ferită de creșterile de prețuri, oamenii din țările în curs de dezvoltare, care cheltuiesc mult mai mult pe mâncare și se bazează pe importurile agricole, sunt însă extrem de vulnerabili, iar creșterea prețurilor ar putea reprezenta o catastrofă pentru ei.

Un asemenea fenomen a amplificat violența în Yemen, în 2008, iar primăvara arabă, deși este văzută ca un fenomen pozitiv, a avut în spate împuținarea resurselor de mâncare. Din 2004 încoace, prețurile alimentare la nivel global au crescut în mod susținut, existând două perioade mari de destabilizare în 2007 și 2010. Economiștii au dat vina pe recoltele regionale slabe, împuținarea rezervelor de hrană cauzată de trecerea la biocombustibili și speculațiile financiare. Citiți mai mult pe Grist.org.

Foto: Flickr/jczart


3 comentarii

  1. Pingback: Seceta face fructele și legumele mai gustoase | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Pingback: Banca Mondială promite contracararea creșterii prețurilor la alimente din cauza secetei | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger