Se zvonește că s-a descoperit particula lui Dumnezeu

11

În comunitatea fizicienilor s-a lansat zvonul cum că cel mai mare accelerator de particule din lume ar fi detectat o îndelung căutată particulă subatomică numită științific “bozonul Higgs” și popular “Particula lui Dumnezeu”. Controversatul zvon se bazează pe ceea ce pare a fi o notă informativă a fizicienilor de la Large Hadron Collider, celebrul accelerator de particule lung de aproape 30 km din Geneva.

Deși în momentul de față nu se știe dacă nota informativă este autentică, ea a stârnit discuții aprinse în rândul oamenilor de știință după ce un comentator anonim a postat un extras din ea pe blogul unui matematician de la Universitatea Columbia, Pete Woit –  Not Even Wrong, informează publicația Livescience. Unii fizicieni spun că este o farsă, în timp ce alții sunt de părere că ar fi vorba de o anomalie statistică ce va dispărea în urma cercetărilor ulterioare. Dacă informația se dovedește a fi însă adevărată, descoperirirea ar zgudui lumea fizicii, din moment ce se crede că „particula lui Dumnezeu” înzestrează cu masă toate celalalte particule.

Nota informativă mai sus amintită spune că experimentul ATLAS de detectare a particulelor de la LHC ar fi depistat un semnal provenit de la bozonul Higgs, indicând masa și unele dintre caracteristicile la care se așteptau oamenii de știință. Cu toate acestea, unele aspecte ale semnalului nu se pupă cu previziunile fizicienilor. „Rata sa de producere este mult mai mare decât ne așteptam în cazul bozonului Higgs”, a spus fizicianul Sheldon Stone, de la Universitatea din Syracuse, SUA, ceea ce l-a îndemnat să creadă că semnalul ar putea veni de la o altă particulă. „Asta ar putea fi și mai interesant sau ar putea fi rezultatul unei noi fizici dincolo de modelul standard [al particulelor elementare]”.

În momentul de față, unii oameni de știință spun că este prea devreme pentru a se face speculații până la autentificarea acestei informații, în timp ce alții sunt convinși că semnalul nu a venit de la „particula lui Dumnezeu”.

Foto: Reuters


Tags:11 comentarii

 1. Este clar definitia particulei bozonului Higgs pune multe intrebari ! dar fizicieni unde vor sa ajunga ? si ce lucru bun aduce pentru omenire ? sau este un inceput al sfirsitului sa-l cunoastem mai in de-aproape

 2. MiroN ALexandrov on

  Toata “afacerea” CERN este o smekerie gen FNI. Baietii destepti toaca acolo banii contribuabililor de ani buni si n-au descoperit decat ce stiam deja si anume ca ,cheltuind mai multa energie ,poti sa spargi niste micro -particule
  in alte pico-nano particule mai mici ,care traiesc si mai putin ! Si ce-i cu asta ?
  Chiar daca s-ar construi un accelerator maximus ,cat ecuatorul pamantesc si s-ar consuma in el energia de la toate centralele pamantesti legate impreuna,
  s-ar descoperi ca si acele micro-nano particule se pot sparge inca in altele
  si mai mici si cu durata de viata mai scurta . Ei si ? Asta pot s-o spun si eu, gratis ! Nu poti descifra infinitul mic, asa cum nu poti vedea nici marginile infnitului mare ! Alta e calea cea dreapta si anume gandirea creativa ,deductiv inductiva a unor (f.f. rare) criere superdotate cu harul lui Dumnezeu .

  • Daca toata lumea ar fi gandit ca tine, acum nu ai mai fi comunicat pe net ci probabil prin focuri aprinse pe varf de deal…

 3. Cu cât cunoaştem mai mult, ne dăm seamă cât de puţin ştim. O să mai trecă ceva vreme pînă se va concluziona ceea ce se petrece în actualele cercetări de la LHC. Echpa internaţională de la LHC este formată din fizicienii cei mai buni ai Centrelor Ştiinţifice ale lumii contemporane, deci să le dăm credibilitate, fără speculaţii (ei să facă speculaţiile)

 4. Pingback: Cercetătorii spun că bosonul Higgs ar prezice sfârșitul Universului | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger