Cercetătorii americani spun că două medicamente folosite pentru tratarea dependenței de heroină ar putea funcționa împreună pentru a trata adicția de cocaină, fără a da dependență la rândul lor. Concluzia a fost trasă în cadrul unui studiu pe șobolani, însă acum se pregătesc și teste clinice pe oameni. Dacă cercetările ulterioare se vor dovedi a fi de succes, scrie Time.com, noul cocteil de medicamente – buprenorfină și naltrexonă – ar putea deveni primul tratament medicamentos împotriva dependenței de cocaină dezvoltat până acum.
Studiile anterioare realizate pe consumatorii de heroină care prizau și cocaină au arătat că aceștia își reduceau consumul de cocaină atunci când erau tratați cu buprenorfină. În doze mici, această substanță acționează ca un opioid și ameliorează durerea fizică și pe cea emoțională, precum și anxietatea, activând clasa de receptori mu. În doze mari, efectul său este invers: previne acțiunea opioidă și induce simptome de sevraj, ceea ce îl face un medicament sigur pentru dependenții de opiacee. Buprenorfina are însă și un alt efect: blochează receptorul opioid kappa, care i-a intrigat multă vreme pe farmacologi pentru că pare să fie o piedică în calea producerii de dopamină, substanță care generează plăcere.
Creierul eliberează dopamină în cantități foarte mari atunci când oamenii consumă repetat mai ales droguri precum cocaina sau metamfetamina, după care se creează un efect invers: receptorii kappa sunt supraactivați, ceea ce duce la blocarea producerii de dopamină. În acest fel, sistemul de plăcere al creierului este suspus unui plan de austeritate și îi îndeamnă pe consumatori să-și administreze mai multe droguri pentru a se simți mai bine. Asta face și mai mult rău: de fiecare dată când crește consumul, scade plăcerea, atât cea indusă de drog, cât și de alte tipuri de recompensă din viața de zi cu zi a consumatorilor.
Pentru a păstra efectele pozitive ale buprenorfinei asupra receptorilor kapp, blocând în același timp efectul de activare al substanței asupra receptorilor mu asociați cu dependența, cercetătorii s-au gândit să introducă în schemă naltrexona, care blochează numai receptorii mu. În urma unor experimente pe șobolani, ei au observat că, în doze mici, cocteilul de medicamente a redus consumul de cocaină în cazul rozătoarelor care deveniseră dependente după un consum de șase ore pe zi. Totodată, doza administrată a prevenit apariția simptomelor de sevraj atunci când activitatea buprenorfinei a fost oprită, ceea ce înseamnă că aceasta din urmă, în prezența naltrexonei, a reușit să reducă pofta și disforia apărute în urma consumului repetat de cocaină fără a declanșa euforia opioidă și a instala depedența.
Aflați mai multe detalii pe Time.com.
Foto: Flickr/ezioman
Puteți citi și:
Heroina, “cel mai bun antidepresiv din lume”
Un comentariu
Pingback: O nouă descoperire ar putea duce la tratarea dependenței de cocaină | TOTB.ro - Think Outside the Box