Se stinge lumina pentru becurile incandescente

0

După mai bine de un secol în care au luminat lumea modernă, becurile incadescente vor rămâne în umbră în spațiul UE începând de azi, când se încheie interzicerea în etape a comercializării lor. De la 1 septembrie, o directivă europeană menită să reducă consumul de energie al iluminatului le interzice retailerilor să mai vândă becuri incandescente de 25 și 40 de wați. Interdicții similare au fost impuse în ultimii trei ani și celor de 60, respectiv 100 de wați.

 

Flickr/Jeff Kubina

 

Aceste restricții ar urma să economisească anual 39 de terawați-oră de electricitate de-a lungul Uniunii Europene până în 2020, scrie The Guardian. Interdicția și beneficiile anunțate nu au fost primite însă cu entuziasm de către o parte dintre utilizatori, care spun că tehnologiile care ar urma să înlocuiască becurile incandescente, cum ar fi CFL (lămpile fluorescente compacte), becurile cu halogen sau LED-urile, nu sunt la fel de performante, iar costurile acestei înlocuiri ar fi prea mari. Alții și-au exprimat îngrijorarea față de impactul negativ al LED-urilor, care ar putea agrava sensibilitatea la lumină a unor oameni și afecțiuni ca autismul sau epilepsia și cauza greață, migrene, iritări ale ochilior sau chiar arsuri ale pielii.

De cealaltă parte, din câte aflăm de aici, Comisia Europeană susține că lămpile fluorescente compacte au durată de viață cu cinci ani mai mare și consumă cu 75% decât becurile incandescente, în timp ce becurile cu halogen ar fi cu 25-50% mai eficiente energetic decât acestea din urmă. Cât privește LED-urile care au stârnit îngrijorări, acestea ar economisi până la 70% din energia consumată, însă prețul lor este mai mare – 15-25 de euro – decât cel al becului lui Edison, care putea fi cumpărat cu un euro. Pe lângă economiile în materie de energie și bani (consumatorii ar economisi anual circa 5 miliarde de euro) preconizate de UE, se așteaptă și o reducere a emisiilor cu efect de seră ca urmare a interdicției.

 

Puteți citi și:

Experimentul Caveman: Cat ne costa sa traim normal?


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger