Se poate opri un uragan cu bombe nucleare?

0

Pentru a salva vieţi şi a reduce pagubele materiale, oamenii de ştiinţă s-au gândit, nu o dată, la soluţii care să oprească uragane devastatoare, precum cel care a lovit acum coasta de est a SUA. Una dintre aceste posibile soluţii propuse a fost cea de a bombarda cu încărcătură nucleară uraganele (şi ideea reapare aproape în fiecare sezon al furtunilor de acest tip).

 

 

Teoria din spatele ideii spune că bombardarea unui uragan ar duce la regresul acestuia: energia eliberată de o încărcătură nucleară detonată deasupra „ochiului furtunii” (şi puţin înaintea lui) ar încălzi aerul rece şi ar produce o disturbanţă în curentul de convecţie al furtunii. Ideea a apărut prin anii 1960 şi a fost mereu adusă în discuţie cu fiecare uragan tot mai puternic ce a lovit SUA. Dar, spun oamenii de ştiinţă, ea nu ar fi deloc funcţională. „Cea mai mare problemă ar fi la cantitatea de energie necesară pentru a opri furtuna”, explică Chris Landsea, specialist în cadrul National Hurricane Center. Ca să nu mai vorbim de faptul că o încărcătură nucleară este periculoasă în sine.

Astfel, un uragan complet format dezvoltă peste 50 de terawaţi de energie în orice moment şi numai 1% din aceasta se transformă în vânt. Căldura eliberată este „echivalentă cu o bombă nucleară de 10 megatone, explodând la fiecare 20 de minute”, spune Landsea. Omenirea întreagă a folosit, în 2011, cam o treime din energia unui uragan obişnuit, notează Live Science. Aşa că a bombarda un uragan pentru a-l opri ar avea cam acelaşi efect precum a încerca să opreşti din viteză o maşină folosind o pană. Ba mai mult, există posibilitatea destul de mare ca o explozie nucleară mai degrabă să hrănească uraganul şi să îl facă şi mai puternic.

Iar a bombarda formaţiunea incipientă din care se dezvoltă uraganul este iarăşi cam imposibil: niciun specialist nu poate prezice care formaţiune meteo anume se va dezvolta într-un uragan – din aproximativ 80 de formaţiuni anuale înregistrate în bazinul Atlanticului, numai 5 devin uragane. Şi, deasupra tuturor acestor motive pentru a nu bombarda nuclear un uragan, mai rămâne şi faptul că, indiferent de efectul bombei asupra furtunii, este sigur că, din momentul exploziei, uraganul va deveni radioactiv, adică va fi şi mai rău decât unul normal. Aşa că răspunsul final este nu. Nu se poate opri un uragan cu bombe nucleare şi ar fi mai bine nici să nu se încerce vreodată această metodă.

 

Vă invităm să citiţi, pe aceeaşi temă: De ce este uraganul Sandy atât de important?

 

Sursa: Live Science

Foto: LS – Uraganul Sandy


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger