Se poate muri in somn din cauza unui cosmar?

2

Productia horror „Cosmar pe Elm Street”, regizata de Wes Craven, a fost inspirata de o afectiune reala care se numeste „sindromul mortii subite nocturne” (SUNDS). In realitate, insa, boala cu pricina este cea care ii doboara in somn pe tinerii sanatosi, nu un personaj negativ cu gheare lungi, metalice, in loc de degete, cum este ea intruchipata in seria de filme bantuita de Freddy Krueger.

(articol preluat de pe Life’s Little Mysteries, marca a publicatiei Livescience)

In cazul SUNDS, care este o afectiune transmisa genetic, organismul nu reuseste sa coordoneze cum trebuie semnalele electrice ce genereaza bataile inimii, explica Matteo Vatta, specialist in cardiologie la Baylor College of Medicine din Houston, SUA, intr-un articol al publicatiei Livescience, citat de Yahoo! News. Boala ii loveste in primul rand pe barbatii tineri, mai ales pe cei care isi au descendenta in Asia de Sud-Est.

„Inima are batai normale pentru o vreme, apoi se poate opri subit”, explica Vatta. „De obicei, ea se opreste in timpul noptii, iar la un moment dat, in Asia de Sud-Est, boala a cauzat mai multe morti in randul barbatilor tineri decat accidentele de masina”.

Moartea apare noptea pentru ca bataile inimii sunt mai slabe in timpul somnului. Cand inima isi incetineste ritmul pentru somnul de noapte, „problemele electrice” aflate in spatele afectiunii SUNDS sunt mai pronuntate, deposedeaza organismul de capacitatea lui de a regulariza bataile inimii si ii provoaca acesteia din urma o convulsie mortala.

Specialistul din Houston spune ca unele teorii au legat declansarea afectiunii de stresul cauzat de cosmaruri, insa nici un studiu stiintific nu a realizat pana acum o corelatie intre SUNDS si continutul viselor. In momentul de fata, nu exista un tratament eficient pentru aceasta boala si nu a fost depistat nici un motiv clar care sa-i justifice predominanta in randul asiaticilor. Plus ca sindromul este greu de depistat, chiar si cu un electrocardiograf special.

Medicii din SUA si din Europa l-au detectat pentru prima oara in randul refugiatilor din calea Razboiului din Vietnam. Pe masura ce acestia se stabileau in Statele Unite la sfarsitul anilor ’70, inceputul anilor ’80, presa americana a inceput sa vuiasca de povesti misterioare despre barbati din Asia de Sud-Est, aparent sanatosi, care mureau in timpul somnului si despre altii care refuzau sa doarma de frica sindromului mai sus amintit.

Foto: Freddy Krueger/Flickr-herval

Tags:2 comentarii

  1. Un vis iti poate modifica drastic rata batailor inimii, continutul chimic din creier si intensitatea undelor generate de creier. Deci este stiintific posibil ca un vis care genereaza anumite conditii iesite din comun sa te omoare.

  2. Creierul are mecanisme de protectie contra acestui gen de vise. In cazul unui cosmar (sau al unui vis prea placut), persoana pur si simplu se trezeste din somn.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger