Adolescenți din toată lumea (și nu doar adolescenți) așteaptă de ani buni această veste: cercetătorii lucrează la sintetizarea unui vaccin care să combată nemiloasa acnee. După pojar și poliomielită, a venit și rândul acestei afecțiuni să nu mai lase urme pe fețele milioanelor de tineri disperați că nu pot scăpa de ea.
Scopul vaccinului este prevenirea și tratamentul acneei, printr-o abordare imunologică, au anunțat oficialii Universității din San Diego, California, care au semnat contractul pentru dezvoltarea vaccinului cu compania Sanofi-Pasteur (cel mai mare producător de vaccinuri la nivel mondial). Șeful laboratorului care va dezvolta tratamentul, Chun Ming Huang, a arătat că peste 85% din adolescenți și peste 40 de milioane de oameni suferă de această boală numai în Statele Unite ale Americii. Așadar, acneea nu mai trebuie privită ca o joacă, o afecțiune de care scapi la vârsta maturității ori la debutul vieții sexuale sau tratată după ureche ori cu tratamente care dau rezultate selectiv (și rareori definitiv).
Acneea este rezultatul luptei sistemului imunitar cu niște bacterii benigne din epidermă, care decid, la un moment dat, să devină agresive și forțează reacția de răspuns din partea organismului. Reacția se traduce, vizibil, prin inesteticele coșuri. Tratamentele din prezent urmăresc să distrugă aceste bacterii, dar problema este că acneea este de multe ori cronică, bacteriile fiind (sau devenind) rezistente la orice substanță. Cum în studiul acneei nu au putut fi folosite animale (doar oamenii suferă de acnee), analizele s-au cam blocat și tratamentele la fel. Singurul ”câmp de testare” pentru echipa lui Ming Huang este eternul șoricel de laborator: mai exact, testele se fac pe urechile acestuia.
Rezultatele de până acum nu au adus o soluție, dar au identificat o anumită proteină în bacteriile responsabile de apariția acneei care are legătură cu activitatea acestora; cercetătorii cred că, dacă s-ar lucra la ”scoaterea din joc” a respectivei proteine decât a bacteriei cu totul, rezultatele ar putea fi încurajatoare. Echipa condusă de Huang, acum sprijinită și de Sanofi-Pasteur, care va pune la dispoziție fonduri pentru continuarea cercetărilor, are și alte modalități de abordare a luptei cu acneea (direct din interior), astfel că speranțele ca un vaccin eficient să apară în curând sunt destul de mari, anunță cercetătorii.
Sursa: New Scientist
2 comentarii
1. Bacteriile nu sint “imune” la orie fel de sustanta (si nu le luam in calcul pe cele care ard, gen acizi sau baze puternice, sint si altele care nu distrug pielea dar care distrug bacteriile, fara ca acestra din urma sa “se adapteze”).
2. Citind articolul de mai sus imi dau seama inca odata in ce hal au ajuns “oamenii de stiinta” din cauza principiilor gresite care stau la baza “stiintei”.
Cu astfel de sistem de gindire nu au nici o sansa.
Apropo, pentru cei care au cunostinte minime de medicina vaccinurile se folosesc impotriva virusurilor. Aceste vaccinuri de fapt stimuleaza organismul, prin anumite celule specializate ale singelui, sa lupte impotriva anumitor tipuri de virusi. Nu o sa aveti nici o sansa sa faceti un vaccin importiva unor bacterii care, dupa cum chiar si voi ati spus, sint in epiderma (unde nu sint vase de singe).
Pingback: Virusul care ucide acneea | TOTB.ro - Think Outside the Box