Dezbaterea initiata de “Think Outside the Box” pe tema defrisarilor ilegale, ca si interviul cu un om curajos care s-a opus coruptiei din sistem, au starnit un interes pe masura importantei subiectului. Mii de cititori, peste 200 de comentarii, opinii exprimate de specialisti, silvicultori sau activisti civici, toate acestea arata ca taierea ilegala a padurilor este o problema ce inca asteapta rezolvarea.
De data aceasta a fost o unanimitate in opinii: furtul din paduri se produce in urma implicarii oamenilor din sistemul silvic, a colaborarii acestora cu autoritatile locale sau cu politicieni, iar legislatia existenta este si incompleta si nici nu se aplica. Nu in ultimul rind, sesizarile privind furturile sunt musamalizate inclusiv de catre justitie.
A fost prezentat mecanismul jafului: lemnul furat ajunge in productie cu sprijinilor padurarilor si politistilor, dar si al tehnicienilor de paza de la ocoalele silvice, care ar trebui sa supravegheze si sa sesize aceste nereguli. Lor li se adauga directorii ocoalelor silvice. Ar fi nevoie de acte de insotire, dar in locul lor, hotii de lemne sunt deseori insotiti chiar de personalul silvic cu atributii de baza.
Cum este posibil sa oprim defrisarile abuzive?, a fost cea mai des intalnita intrebare. Iar raspunsul in acest sens este la indemina: acestea se pot opri doar daca personalul silvic, atat cel din structurile private, cat si cel din structurile de stat, respecta legislatia in vigoare, alaturi de aparatul tehnico-ingineresc din cadrul ocoalelor silvice, private si de stat, si de inspectoratele teritoriale silvice create pentru acest scop.
Iar in ce priveste lipsurile din legislatie, s-a semnalat ca, din pacate, in Romania nu avem legi care sa asigure trasabilitatea produselor lemnoase. Cu alte cuvinte, daca produsul a ajuns deja in magazin, se presupune ca este legal.
Cu toate acestea, pentru stoparea furturilor este nevoie in primul rand de implicarea cit mai multor oameni, care ar putea sa sesizeze (institutiilor silvice, justitiei) furturile si ilegalitatile vazute sau constatate.
Pe de alta parte, cititorii au semnalat ca personalul silvic este foarte prost platit desi trebuie sa aiba grija de suprafete de sute de hectare de padure avand totodata o multime de alte atributii pe cap (are plan la cules fructe de padure, ciuperci, lemne pentru productia silvica etc) si ca aceasta ar fi alta din cauzele coruptiei in sistem.
Demersul nostru, de a readuce in discutie un fenomen grav, cu efecte serioase asupra mediului si sanatatii noastre, a fost apreciat de majoritatea cititorilor. Vom incerca sa il tinem in atentia publica, dar pentru asta e nevoie de sprijinul tuturor celor care doresc sa se implice. Raminem constienti, dar e nevoie si de actiune. De aceea, asteptam in continuare de la dvs semnale privind furturile si ilegalitatile din padurile Romaniei. Va alaturati acestui demers?