Se face ecoturism în România?

0

România are un potențial ecoturistic nevalorificat încă și chiar neînțeles. Pentru a răspunde întrebărilor celor care sunt interesați să își facă vacanțele durabile, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Asociația de Ecoturism în România au deschis Centrul pentru Ecoturism în România, în cadrul Bibliotecii Naționale a României.

 

ecoturism

 

“Oamenii care trăiesc in mediul urban au pierdut în mare măsură legătura directă cu natura. Scopul ecoturismului este de a-i reconecta la natură, să-i facă să descopere locuri naturale excepționale. În acelaşi timp, turismul, ca fenomen, dar şi ca activitate, este unic în felul său tocmai prin interdependenţa pe care o manifestă faţă de mediul natural, mediul social şi cel cultural, de valorile acestora. Din cauza acestei interdependenţe, turismul are un interes de necontestat în a le asigura durabilitatea. Ţara noastră are un patrimoniu turistic demn de invidiat. Turismul în Delta Dunării, ecoturismul, turismul rural sau cel balnear sunt oportunități pe care România trebuie să le valorifice pentru români și străini în egală măsură. Autoritatea Națională pentru Turism se implică în toate proiectele menite a aduce în atenția publicului imensul potențial turistic de care dispune ţara noastră”, a declarat Răzvan Filipescu, președintele Autorității Naționale pentru Turism

“Dacă mă întrebați pe mine cum arată ecoturismul, o să vă răspund imediat: în Deltă, să vâslești tu însuți, să mănânci pește pescuit din Dunăre și pregătit de lipoveni și să dormi la localnici. Sigur că poți avea o vacanță frumoasă și în alt loc, dar eu nu văd de ce Delta n-ar deveni principala destinație de ecoturism din Europa, sau chiar din lume. Am intrat în parteneriat cu cei care știu cum se aplică principiile de ecoturism și am aflat de la ei despre criteriile și procedurile pentru desemnarea destinațiilor de ecoturism. Sunt convins că aplicarea acestora ar fi benefică pentru dezvoltarea locală, și dacă mai multă lume ar fi conștientă de aceste lucruri, ne-ar fi mai ușor să ajungem acolo”, a spus Ivan Patzaichin.

Centrul pentru Ecoturism este amplasat în Biblioteca Națională a României, însă va fi vizibil mai ales afară, pe platforma dinspre Dâmbovița din vecinătatea clădirii, unde se vor construi obiecte de mobilier urban care vor promova destinațiile ecoturistice din România, pentru a aduce în București ceva din atmosfera unei vacanțe petrecute înțelept și memorabil. Centrul va oferi în perioada următoare, printr-o serie de evenimente, răspunsuri la întrebările: ce este, de fapt, ecoturismul? unde și cum se poate practica? se rezumă doar la natură? avem destinații de ecoturism? prin ce se deosebesc de destinațiile turistice obișnuite? ce câștigăm, noi, turiștii, dacă alegem ecoturismul pentru vacanța noastră? poate constitui ecoturismul un motor de dezvoltare locală? poate capitaliza România pe patrimoniul natural și pe tradiții pentru a face din turism una dintre principalele industrii profitabile?

Andrei Blumer, președintele Asociației de Ecoturism din România, este de părere că ”ecoturismul poate poziționa România pe harta turistică a Europei, având un potențial de imagine deja demonstrat. De exemplu, printr-o promovare cu ajutorul elementelor specifice ecoturismului, natura și cultura locală, România a luat locul șapte din Europa, ca prezență la cel mai faimos târg internațional de turism de la Berlin (ITB) în 2013, atrăgând astfel avantaje de imagine pentru întreg sectorul turistic din România. Bineînțeles că imaginea turistică proiectată către Europa trebuie să fie susținută de destinații și produse de calitate, la care noi lucrăm deja de 10 ani.”

Acestor întrebări și altora, care vor veni de la public, le vor răspunde specialiștii în ecoturism din AER, operatori de turism, specialiști ai ANT, cercetători și profesori universitari, jurnaliști de specialitate și analiști, în seria de conferințe publice organizate de Centrul pentru Ecoturism și găzduite de Biblioteca Națională (Bd. Unirii nr. 22) în perioada 15 octombrie – 30 noiembrie, în fiecare marți de la ora 19:00.

Vocația Centrului pentru Ecoturism este de a oferi o platformă de dezbatere în jurul acestui concept încă neînțeles pe deplin, precum și o resursă educațională atât pentru viitoarea generație de lucrători în turism cât și pentru viitori turiști responsabili, dornici să practice un turism de bun simț.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger