Se caută voluntari pentru primul Festival Naţional de Film pentru Nevăzători din România

0

Fundaţia Cartea Călătoare organizează, în parteneriat cu Asociaţia pentru promovarea filmului românesc, primul Festival Naţional de Film pentru Nevăzători. Festivalul se va derula în perioada 15-19 mai, la Bucureşti, şi îşi propune să popularizeze şi să promoveze filmele cu descriere audio pentru nevăzători, să crească implicarea industriei cinematografice în accesibilizarea filmelor şi să creeze cadrul favorabil participării persoanelor cu deficienţe de vedere la viaţa culturală. Persoanele interesate de voluntariat în cadrul festivalului sunt încurajate să aplice până la data de 22 aprilie.

 

kt1z9011_1428418807

 

 

Pe parcursul a cinci zile vor fi organizate 10 proiecţii de filme cu descriere audio la care vor putea participa şi persoanele fără deficienţe de vedere care vor urmări filmul în condiţii obişnuite. Proiecţiile vor avea loc la cinematograful Elvire Popesco din incinta Institutului Francez în România şi la cinematograful Muzeului Ţăranului Român.

Alături de coloana sonoră a filmului mai este introdusă o bandă pe care sunt oferite explicaţiile suplimentare foarte importante pentru înţelegerea cu adevărat a acţiunii filmului. Sunt descrise decorurile, gesturile actorilor, stările psihice indicate de mimica lor, cu ce sunt îmbrăcate personajele, poziţia personajelor în cadru, ordinea intrării lor, relaţiile dintre ele şi orice imagine fără de care înţelegerea filmului ar fi parţială.

Explicaţiile sunt atent sincronizate cu filmul pentru a nu se suprapune cu replicile actorilor şi sunt transmise prin unde radio la căştile pe care nevăzătorii le primesc la intrarea în cinematograf, folosind un sistem similar cu cel utilizat în traducerile simultane. Ceilalţi spectatori care doresc să aibă parte de o experienţă inedită, pot solicita, la intrarea în sală, căşti.

Tinerii entuziaşti şi cu iniţiativă, care vor să facă parte din cel mai inedit festival de film organizat până acum în România, sunt încurajaţi să aplice până la data de 22 aprilie, completând formularul de mai  jos:

https://docs.google.com/forms/d/1H2ImwvzqV2Hp6ejSURCubv4VLwkow_bFTXqj5X3Thk0/viewform?c=0&w=1

Pe lângă şansa de a face parte din echipa FNFN şi de a acumula experienţă în organizarea unui festival, voluntarii vor avea acces gratuit la filmele şi programul festivalului şi vor primi certificate de voluntari în urma evaluării activităţii prestate. În plus, organizatorii vor oferi fiecăruia dintre voluntari un welcome package, ce va conţine materiale promoţionale FNFN.

Mai multe detalii, pe pagina de Facebook a evenimentului

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger