Se caută cuplu căsătorit pentru o expediţie spre Marte

0

O organizaţie non-profit vrea să recruteze un bărbat şi o femeie, preferabil căsătoriţi, pentru o călătorie de 501 zile spre Marte şi înapoi, un proiect care se speră să fie viabil pentru cinci ani. Misiunea ar urma să coste peste un miliard de dolari şi va fi finanţată exclusiv din surse private (donaţii, sponsorizări etc.).

 

 

Iniţiatorul proiectului este Dennis Tito, un multimilionar care, în 2001, a plătit 20 de milioane de dolari pentru o călătorie pe Staţia Spaţială Internaţională. El va plăti costurile de start-up ale proiectului timp de doi ani, care vor permite construirea sistemelor de susţinere a vieţii pe timpul călătoriei şi a altor tehnologii esenţiale. Se aşteaptă ca în anul 2017 să existe şi navele spaţiale necesare unei astfel de misiuni, care include şi prezenţă umană la bord. O aliniere planetară extrem de rară face ca, peste cinci ani, o navă care ar pleca de pe Pământ spre Marte să poată înconjura planeta roşie, ajungând la o distanţă de aproximativ 240 de kilometri de suprafaţa acesteia şi, apoi, să se întoarcă pe Pământ. Această „fereastră” pentru lansare se deschide pe 5 ianuarie 2018 şi, dacă este ratată, următoarea ocazie ar fi numai în anul 2031. Până atunci, consideră multimilionarul Tito, ar putea exista deja competiţie pe piaţa zborurilor spre Marte.

„Vor fi mulţi alţii care vor dori să atingă acest scop, care devine tot mai posibil de îndeplinit”, consideră Tito. Pentru a fi primul care patronează o astfel de misiune, el a înfiinţat organizaţia non-profit Inspiration Mars Foundation. Nava spaţială creată pentru misiune ar urma să aibă 17 metri cubi (spaţiu locuibil), suficienţi pentru două persoane. Organizatorii misiunii spun că ar prefera ca aceste două persoane să fie un bărbat şi o femeie, preferabil cuplu, chiar căsătoriţi, pentru a avea o bună compatibilitate pentru o perioadă atât de lungă de izolare de restul lumii. „Va fi o misiune austeră, un fel de călătorie a lui Lewis şi Clark către Marte. Nu este obligatoriu să îndeplinim toate regulile NASA pentru calitatea aerului şi apei, putem simplifica lucrurile”, a explicat Taber MacCallum, şeful tehnic al proiectului (Lewis şi Clark au fost cei doi exploratori care au cartografiat nord-vestul necunoscut al Americii în 1803).

Dacă lansarea are loc pe 5 ianuarie 2018, capsula zburătoare va ajunge lângă Marte după 228 de zile, va face un înconjur al planetei şi se va poziţiona pe orbită înapoi spre Pământ. Călătoria de întoarcere ar dura 273 de zile şi se va încheia cu un „plonjon” fără precedent în atmosfera Pământului a capsulei (adică la o viteză foarte mare). În timpul călătoriei, cei doi pasageri se vor ocupa de menţinerea habitatului, de experimente ştiinţifice şi vor păstra legătura cu echipa de pe Pământ. Însă, dacă ceva nu funcţionează cum trebuie, odată ce misiunea este lansată, cei doi călători nu se vor mai putea întoarce pe Pământ.

 

Sursa şi foto: Reuters

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger