Se anunță un viitor sumbru pentru libertatea Internetului: România a semnat ACTA

59

Astăzi, 26 ianuarie, este o dată tristă pentru libertatea internetului: statele membre ale Uniunii Europene au semnat, în cadrul unei ceremonii derulate în Japonia, Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). ACTA este un tratat internaţional împotriva încălcării drepturilor de autor şi aplicarea lui ar putea detrona ca repercusiuni celebrele și blamatele SOPA și PIPA. România se află printre statele semnatare.

 

Reprezentanții Uniunii Europene au semnat astăzi la sediul Ministerului Afacerilor Externe japonez controversatul tratat ACTA, inițiat chiar de Japonia. Joe Nakano, adjunctul ministerial japonez pe probleme de afaceri externe, și-a exprimat în cadrul ceremoniei încrederea că semnarea acestui tratat va duce la o colaborare internațională eficientă, atât între țările europene, cât și alte state care au aderat sau vor adera la ACTA, în ceea ce privește protejarea proprietății intelectuale și combaterea pirateriei. Inițiativa acestui tratat aparține Japoniei. Ţările care au semnat astăzi tratatul sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Marea Britanie. La 1 octombrie 2011 ACTA a mai fost semnată de Australia, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore și Statele Unite.

”ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) este un acord multilateral care propune o serie de standarde internaţionale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală. Acordul, negociat de către un număr redus de ţări, în coordonare cu anumite segmente ale industriei, este controversat atât din punct de vedere al procesului de elaborare, cât şi în ceea ce priveşte conţinutul său,” aflăm din documentul De ce este ACTA un acord controversat?Şi de ce ar trebui să le pese membrilor Parlamentului European?, realizat de către realizat de către AccessNow.org în colaborare cu EDRi şi TACD și tradus în limba română de Asociația pentru Tehnologie și Internet. Aflați cum și de ce ne afectează acest tratat de aici.

 

UPDATE: Am solicitat Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale o opinie oficială referitoare la semnarea ACTA. Oficialii ministeriali ne-au declarat că abia mâine ne vor putea oferi o poziție oficială. Vă ținem la curent.

 

 

Vom reveni cu amănunte.

 

Sursahttp://www.mofa.go.jp/policy/economy/i_property/acta1201.html

Foto: Alios.org

 


59 de comentarii

  1. Captain Planet, putin mai multa atentie la redactarea stirilor, te rog. O recitire ajuta. Iar in ceea ce priveste subiectul, ironia face ca o tara asiatica sa se implice atat de elementar, cand asiaticii sunt cei care copiaza absolut orice in lumea asta. Dar, cum Japonia nu e China, poate sunt doar gelosi 🙂 Iar de-aici se poate deduce o incercare a Japoniei de a limita expansiunea pietei surogat a Chinei, de ce nu?
    Cat despre Romania, semnatara a acordului – pai ce nu semneaza Romania? Mai stie sa zica “nu” la ceva?

  2. De unde pana unde a semnat Romania? Oficial, numai Polonia semneaza azi. Nu UE si nici Romania. De unde ai informatiile astea, ca n-am gasit pe nicaieri asa ceva.

  3. :))) asta e o idee fara viitor…exista ceva reguli in tratatul asta? ca garantez incalcarea lui de catre hackerii romani in ultimul stil. cred ca este cel mai bun mod de a ne face reclama la cat de buni hackeri avem:))0

  4. Pingback: Am cam pus-o! Romania a semnat ACTA! | Feeder

  5. Sa-i f….t pe acei care au semnat asta. si toate injuraturile din partea mea sa le simta cu multa forta in pu…..a sa-i ia naiba i sa aiba in primul rand ratatii aia de pierdut care au semnat

  6. @tech ti se da sursa la finalul articolului. Click pe link si apoi ctrl+f romania.

    Bine ca stii sa postezi comentarii dar nu te duce capul sa vezi putin mai departe. Ironic, dar tu nu prea meriti Internetul asta pt. care se lupta aicisha.

  7. Doamne, sa mi se editeze comentariul precedent, sa nu creada lumea ca din cauza ca ma grabesc si n-am pus doi de i la comentarii sunt analfabet deci retard. Am auzit ca se poarta pe net genul asta de comportament.

  8. Pingback: Ce mai putem face împotriva ACTA | TOTB.ro - Think Outside the Box

  9. Pingback: Din colecţia “autorităţile dialoghează cu prostimea”: am semnat ACTA uite aşa « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET

  10. Pingback: ACTA, votat la nivel de UE, are şanse slabe să treacă de Parlamentul European | IT & C

  11. Pingback: Ne paşte cenzura? România a semnat un echivalent al legii SOPA — Stiri pe Internet

  12. Pingback: Astazi UE a adoptat ACTA « Realitatea se exprima fara eufemisme si se analizeaza fara paralogisme

  13. Pingback: PETIŢIE Împotriva Cenzurii Internetului | OasteaDigitală

  14. tratatul nu intra in vigoare in uniune decat daca e semnat de catre toate tarile membre. votul final pentru intrare in functiune e in iunie anul asta.

  15. Inca un tratat care sa permita colosilor din industria software sa castige mai mult. Asta se intampla cand guvernele dau mana nehalitilor. Vreti un film? adio torente, mergeti la magazin si il cumparati. Vreti un joc? Adio megaupload (chiar l-au arestat recent pe fondator) si alte servicii de transfer, dati sute de dolari pe el. De maine, TOTUL E PE BANI! Nu platiti inca aerul pe care il respirati? Nu-i nimic, se va gasi un tratat de semnat si pentru asta. In momentul in care se organizeaza un protest in strada pentru libertatea internetului ma pun in primele randuri!

  16. Pingback: Linkuri de weekend

  17. Sincer nu ma intereseaza de loc cat copieaza si cine. e firesc sa copieze, natura umana.

    este bine ca macar exista o stire romana despre asta, cineva mai observa ceva in spatele iluziilor politico sociale. iar nu cred intelegi in totalitate ce inseamna documentul respectiv.

    o sa urmeze un razboi virtual care o sa faca pe napoleon sa uda waterloo cu lacrimi.

    intelectul tratat ca valoare materiala si reglementarea lui este cea mai mare aberatie posibila. practic iti limiteaza substantial accesul la informatie.

    nu prea are mare legatura cu piratie. caci: “If you like it, BUY IT!” (de aia dau afara cateva sute pe luna)

  18. Pingback: Gandul de dimineata » Daca fulgii fac de fapt o revolutie?

  19. Pingback: Reporter Virtual – stiri exclusive » România a semnat tratatul ACTA. Se anunță un viitor sumbru pentru libertatea internetului

  20. Ca sa fie clar cine a semnat in PE in favoarea si respectiv impotriva semnarii ACTA de catre Romania:

    Voturi pentru ACTA:
    Cristian Silviu Buşoi (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa – ALDE)
    George Sabin Cutaş (Grupul Partidului Socialistilor Europeni – PES)
    Vasilica Viorica Dăncilă (Grupul Partidului Socialistilor Europeni – PES)
    Ioan Enciu (Grupul Partidului Socialistilor Europeni – PES)
    Cătălin Sorin Ivan (Grupul Partidului Socialistilor Europeni – PES)
    Ramona Nicole Mănescu (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa – ALDE)
    Ioan Mircea Paşcu (Grupul Partidului Socialistilor Europeni – PES)
    Rovana Plumb (Grupul Partidului Socialistilor Europeni – PES)
    Daciana Sârbu (Grupul Partidului Socialistilor Europeni – PES)
    Adrian Severin (independent)
    Claudiu Tănăsescu (Grupul Partidului Socialistilor Europeni – PES)
    Silvia-Adriana Ţicău (Grupul Partidului Socialistilor Europeni – PES)
    Corneliu Vadim Tudor (independent)
    Adina-Ioana Vălean(Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa – ALDE)
    Renate Weber (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa – ALDE)

    Voturi impotriva ACTA:
    Elena Oana Antonescu (Partidul Popular European)
    Elena Băsescu (Partidul Popular European)
    Sebastian Bodu (Partidul Popular European)
    Petru Luhan (Partidul Popular European)
    Monica Macovei (Partidul Popular European)
    Marian-Jean Marinescu (Partidul Popular European)
    Iosif Matula (Partidului Popular European)
    Rareş Niculescu (Partidul Popular European)
    Cristian Preda (Partidul Popular European)
    Csaba Sogor (Partidul Popular European)
    Theodor Stolojan (Partidul Popular European)
    Laszlo Tokes (Partidul Popular European)
    Traian Ungureanu (Partidul Popular European)
    Iuliu Winkler (Partidul Popular European

    Din cei 32 de reprezentanţi ai României, 15 au votat pentru, 14 împotrivă, doi s-au abţinut, iar doi au fost absenţi. Cei doi parlamentari absenţi au fost George Becali şi Victor Boştinaru, iar două europarlamentare s-au abţinut: Corina Creţu şi Norica Nicolai.

    (Sursa: ziarul Adevarul)

  21. Daca intra in vigoare acest tratat o sa ne fie teama sa scriem ceva pe internet, sa reproducem o poza ca imediat ne poate da cineva in judecata si sa facem inchisoare.
    Daca copie copilul tua o poza pe internet si o duce la scoala este caz penal.
    Folosirea unui film sau poze la care nu ai drepturi de publicare poate fi mai grava decat prostitutia sau traficul de droguri.

  22. Nu mai scrieti prostii. Orice libertate care depaseste limitele legii e nociva pentru toti.Sunt posibile si abuzuri in numele legii dar nu putem trai in afara legii.Ce putem cere e clarificarea LIMITELOR LEGII.Pentru ca daca nu o facem permitem abuzurile. Si in cadrul internetului asta nu e greu de facut.O zi buna !

  23. Nu mi-a intrat postarea. Daca nu intra nici de data asta imi barakobama si in siteul asta. Repet. Libertatea nu are valoare decit in interiorul legii. Problema e calitatea legii si a celor ce o aplica. O zi buna !

  24. Nu se va intampla nimic rau. Odata si odata trebuie sa se termine si cu furtul pe net. este extrem de aiurea ca sa fie ilegal si sa faci parnaie daca furi un DVD din magazin si sa fie perfect ok sa faci acelasi lucru pe torrente.

    • Captain Planet on

      Din pacate, reprezentantii MCSI pe care i-am contactat ieri nu au raspuns nici pana la aceasta ora la solicitarile noastre. Nici la cele trimise pe email, iar mai nou nu mai sunt de gasit nici la telefon. Incercam in continuare sa-i contactam, va tinem la curent!

  25. Stati lin. Se poate fura intotdeauna in univesul informational. Controlul pe servere este aproape imposibil. Nu te poate da oricine in judecata pt o poza, chiar daca e furata. Nu e in interesul nimanui. Torrentele se poate duplica infint fara urme. Cand cineva impune ceva, altcineva va gasi o cale de a ocoli acea impunere. Una peste alta, sunt de acord ca cei care produc si sunt originali sa fie rasplatati pe masura. Dar asta nu inseamna ca munca lor nu va putea fi furata. Cine e in domeniu stie ca exista de mult sisteme care depiseaza cand le este luata urma. Asta ofera un timp suficient pentru “remediere”. Restrictiile pot fi facute direct la ISP, ceea ce e trist. Asta inseamna ca lumea va trece la bypass-ul ISP. Se poate si lumea va afla cum.

  26. Pingback: Romania a semnat ACTA, sau echivalentul mondial al SOPA - My Garage

  27. Pingback: Ce parere aveti despre ACTA? « Horea Mihai Badau

  28. @xtro – invata sa citesti un articol de presa

    Ceea ce am votat însă, în noiembrie 2010, a fost o rezoluţie pe care am şi co-iniţiat-o, în numele grupului ALDE, cu privire la ACTA, în care ne exprimăm îngrijorarea cu privire la conţinutul acordului şi ceream Comisiei Europene să prezinte o evaluare completă a consecinţelor acordului înaintea semnării acestuia de către statele membre.

  29. Pingback: România a semnat tratatul ACTA! Urmează supravegherea continuă a traficului pe care-l facem pe internet dar… pornografia e posibil să salveze România! | Actualitate.net

  30. Pe mine personal nu poate decat sa ma bucure o lege de asta aiurea.De ce?! Pai e foarte simplu.Pentru noi oamenii va fi trecerea la o noua paradigma sociala.Adica comunicarea in real.Nu mai iau filmul de pe torente, ci ma intalnesc cu Andrei sa-mi dea cd-ul,dvd-ul sau stick-ul.Adica practic acesti idioti de capitalisti, si-au băgat singuri bomba in valiza.Oamenii se vor cunoaste din ce in ce mai mult in realitate.Asa ca ganditi cerebral si vedeti cat bine ne fac acesti trogloditi.Ce misto va fi, cand te vei intalni cu prietenii si vei intreba, ce mai ai nou?! Cool! Poate se razgandesc idiotii si nu dau legea.Ca e nasol.

  31. Ok, wug (si bogdan, in continuare), imi pare rau ca a iesit varza asta din cauza unor ziaristi care nu prea inteleg care e albul si care e negrul. Nu am facut decat sa preiau din publicatia specificata la finalul postarii, informatiile respective. Chiar nu ma intereseaza culoarea politica a votantilor ci doar sa stim si noi cine ne vor controlati. Avand in vedere rasturnarea de situatie, nu ramane decat sa batem obrazul taberei celeilalte si sa le facem cunoscute numele celor care isi doresc un internet sub un control de acest fel.

  32. @XtrO: de la mine nu-i nici o suparare, ca nu te-ai dezinformat singur. Pur si simplu am vazut ca lipseste informatia aici (si la momentul respectiv lipsea si de pe Adevarul, acuma e publicata replica “in intregime” in capul articolului). Banuiesc ca bogdan e suparat din cauza ca crede ca asa era si ieri. Nu era.

    Ma rog, ditai confuzia, asta e, nu e nici prima si nu va fi nici ultima oara.

  33. Pingback: Warfield news!!!

  34. Pingback: Libertatea Internetului ! Anonymous message to Romania (VIDEO) | PREGATESTE-TE DIN TIMP !

  35. Pingback: Ne paste Cenzura? Romania a semnat un echivalent al legii SOPA

  36. aceasta petitie nu da dovada decat ca cei care au semnat petitia dau dovada de prostie omeneasca jos acta si cei careau fost de acord cu acta sa vada cum va fi fara net

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger