Scurtă istorie a testelor de sarcină

0

O întrebare veche de când lumea macină femeile, indiferent de epocă: sunt sau nu însărcinată? În prezent, există multe soluţii de a găsi răspuns; dar, în secolele trecute, lucrurile nu stăteau atât de simplu. Însă, chiar şi în alte epoci, au existat minţi care s-au străduit să inventeze teste de sarcină care să fie utile femeilor.

 

 

Din Egiptul antic vine unul dintre primele teste de sarcină cunoscute ale lumii, menţionat de un document din anul 1350 B.C. Femeia trebuia să urineze pe grâu şi seminţe de orz. Dacă grâul germina, femeia urma să nască o fată, iar dacă orzul germina, urma să nască băiat. Dacă nici grâul, nici orzul nu germinau, însemna că femeia nu era însărcinată. Metoda a fost testată în anii 1960 şi se pare că avea un sâmbure de adevăr: nivelul mai ridicat de estrogen din urina unei femei gravide putea stimula germinarea, dar nu avea nicio legătură cu identificarea sexului copilului.

În Evul Mediu, tot urina femeii era metoda principală de testare: dacă un ac pus într-o fiolă cu urină devenea roşu sau negru, femeia era cel mai probabil însărcinată, susţineau aşa-numiţii „profeţi ai urinei” din acele timpuri. Un alt test popular implica amestecul urinei cu vin şi citea sarcina în modificările apărute în culoare. Până în anii 1920, nu mai sunt menţionate alte evoluţii în materie de teste de sarcină – indiciile erau în mare parte cele vizibile, adică schimbarea formei corpului, spre exemplu. Însă în anii 1920 cercetătorii din domeniul medical au identificat un hormon care apare numai la femeile gravide şi, astfel, au marcat momentul istoric al stabilirii ştiinţifice a gravidităţii. Dar testele dezvoltate ulterior s-au dovedit destul de scumpe şi complicate, plus că nu aveau o acurateţe ridicată.

Revoluţia sexuală a anilor 1970 a găsit lumea medicală pregătită: în 1972, oamenii de ştiinţă au anunţat existenţa unui test de sarcină care putea face diferenţa între hormonul gravidităţii şi alţi hormoni şi nu putea fi păcălit de medicaţie, cum se putea întâmpla la testele anilor 1920. În 1976, producătorul Warner-Chilcott a solicitat aprobarea pentru punerea în vânzare pe piaţă a unui test de sarcină: costa 10 dolari, avea mai multe „componente”, dar putea fi făcut de orice femeie în intimitatea căminului ei şi avea o acurateţe ridicată, chiar dacă întreaga procedură dura două ore. De atunci încoace, metodele de testare au evoluat, anii 1990 marcând un pas important în domeniu. Rezultatele se văd în câteva minute, acurateţea este de 99%, iar costurile de achiziţionare sunt accesibile.

 

Sursa şi foto: Live Science


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger