Scurgere radioactivă de la o mină de uraniu în parcul național în care s-a filmat Crocodile Dundee

0

Un milion de litri de mâzgă cu acid radioactiv s-au deversat în interiorul minei de uraniu Ranger, aflată în Parcul Național Kakadu din nordul Australiei, unde s-a filmat Crocodile Dundeescrie Newscientist. Mina are de multă vreme probleme cu sistemul de apă, dar un expert independent crede că scurgerea poate fi ținută în frâu.

 

FotoWikipedia

 

Acidul rezidual s-a scurs dintr-un rezervor în care se aflau minereuri de uraniu; astfel de rezervoare sunt folosit în prima etapă de extracție a uraniului din minereu. În primă fază, o gaură apărută în rezervor a dus la evacuarea personalului minei, apoi rezervorul s-a crăpat și a împrăștiat un milion de litri de substanțe reziduale radioactive în perimetrul minei, cu o forță care a spulberat o macara din apropiere. Acidul rezidual reprezintă principalul risc, nu radioactivitatea, spune toxicologul de mediu australian Bary Noller. Mâzga ar avea un pH de circa 1 și poate afecta ecosistemele dacă ajunge în apele din jur. Dacă e păstrată însă în interiorul minei, ea poate fi curățată, mai spune expertul: “Au capacitatea de a colecta apa acidă. Vor trebui probabil să trateze solul pentru a neutraliza acidul. E destul de simplu.”

Parcul Național Kakadu e inclus în patrimoniul mondial Unesco și găzduiește mulți indigeni și specii unice de animale și plante. Mina Ranger nu face practic parte din parc, însă este înconjurată complet de el. Ecologiștii spun că recenta scurgere este una dintre cele mai mari din istoria minei, în urma ei fiind înregistrate alte peste 150. În plus, în jur de 100.000 de litri de apă contaminată s-ar scurge în pământ în fiecare zi dintr-un baraj aflat în interiorul minei, potrivit unui raport guvernamental din 2009. Aflați mai multe pe Newscientist.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger