Săptămâna trecută, Parlamentul European a respins controversatul tratat menit să reglementeze sever produsele contrafăcute şi pirateria digitală, cu o majoritate covârşitoare: 478 de voturi împotrivă şi doar 39 pentru. Comisia Europeană, care negociază astfel de tratate din partea UE, a promis să revizuiască acordul acuzat de neajunsuri grave, sancţiuni prea dure sau prevederi periculoase. Primul pas a fost să roage Curtea Europeană de Justiţie să probeze compatibilitatea ACTA cu libertăţile fundamentale europene, în speranţa că îi va da aviz favorabil. Între timp, însă, scrie pe blogul său profesorul de drept Michael Geist, de la Universitatea din Ottawa, s-ar fi apelat la o strategie secretă de implementare a acordului, în care Canada ar juca un rol central.
Potrivit unei unei scurgeri de informaţii postată de profesorul canadian, Uniunea Europeană ar plănui să folosească tratatul Canada – EU Trade Agreement (CETA), care se apropie de ultima fază de negocieri, ca intrare din dos pentru implementarea prevederilor ACTA. Capitolul CETA IP a atras deja atenţia graţie cererilor de brevetare farmaceutică ale UE ce ar urma să încarce cu miliarde de euro costurile de sănătate, scrie Geist, însă acelaşi capitol ar fi un duplicat cuvânt cu cuvânt al ACTA.
Documentul “scurs”, datat februarie 2012, arată că Uniunea Europeană şi Canada au căzut deja de acord să cuprindă în tratatul CETA multe dintre prevederile ACTA, unul dintre puncte făcând chiar referire directă la acordul respins de Parlamentul European. Aflaţi mai multe detalii pe blogul profesorului de drept din Canada, care face şi o comparaţie între ACTA şi capitolul “scurs” din CETA.
Foto: Flickr/tangi_bertin