Scufundătoarele Ama din Japonia: o tradiţie veche de 2.000 de ani, ajunsă în declin

0

Fotografa Nina Poppe a documentat viaţa unei comunităţi feminine de pe insula Ise-Shima din Japonia, Ama, comunitate renumită pentru activitatea specifică a femeilor: acestea fac scufundări pentru a găsi şi scoate la suprafaţă un tip de melc de mare, awabi, considerat o delicatesă, scrie site-ul Slate.

 

 

Nina Poppe a fost inspirată, în proiectul său, de cartea semnată de Fosco Maraini în 1962, The Island of the Fisherwoman, care conţinea şi o serie de fotografii. Astfel că, în 2010, Nina a făcut două călătorii de documentare în Japonia, unde a petrecut mult timp pe insula Ise-Shima, ca să vadă (şi să fotografieze) cum trăiesc şi muncesc femeile comunităţii Ama. Multe dintre acestea sunt de vârsta a doua sau chiar a treia; ele au început să facă scufundări la vârsta adolescenţei, dar tinerele de acum sunt interesate de alte cariere, mai moderne, astfel că scufundătoare au rămas tot cele mai în vârstă. Unele dintre ele fac asta de decenii – spre exemplu, una dintre scufundătoare are 85 de ani (foto sus). Însă timpul trece fără să pună întrebări, iar numărul scufundătoarelor este în declin, tradiţia fiind ameninţată să dispară, într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Această tradiţie a scufundătoarelor Ama este veche de 2.000 de ani, când femeile plonjau în apă după perle şi scoici, aproape goale; acum, în vremuri moderne, costumele speciale din neopren, pentru scufundări, nu lipsesc din dotarea scufundătoarelor. Rezistenţa fizică a femeilor Ama este de admirat: Nina Poppe spune că ele se pot scufunda la 30 de metri adâncime, fără echipament şi că pot sta sub apă cam 2 minute şi fac şi 60 de scufundări pe sesiune. Nina le-a fotografiat pe femei atât pe bărcile de pe care îşi desfăşoară activitatea, cât şi în barăcile unde îşi ţin echipamentul, respectiv în casele unde locuiesc, pe insulă. Cartea ei despre comunitatea Ama a fost publicată în 2011, după un an întreg de editare a materialului care să o compună. Mai multe imagini realizate de Nina Poppe în timpul petrecut cu femeile scufundătoare din Japonia puteţi găsi aici, iar detalii despre fotografă şi activitatea sa, aici.

 

 

stire 24 mar japonia 2

 

this is what they catch. an abalone (awabi) a japanese delicacy

 

Sursa şi foto: Slate, Nina Poppe

 

Puteţi citi şi:

Un oraş chinezesc vechi, inundat, a devenit o atracţie turistică foarte căutată

Google ne duce în plimbare pe sub ape

VIDEO Plimbare virtuală prin ocean

Femei exploratoare: de la prima femeie în spaţiu la cele care cuceresc munţi şi oceane

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger