Scrisul vindecă răni, la propriu

0

Exprimarea experiențelor dificile poate fi o metodă de ușurare a durerii sau traumei, iar ultimele cercetări pe acest subiect arată că exprimarea în scris grăbește și vindecarea fizică.

scris

Studiul Universității din Auckland, Noua Zeelandă arată că efectul scrisului poate înjumătăți perioada necesară vindecării fizice. Cercetătorii au analizat 49 de adulți cu vârste între 64 și 97 de ani. Timp de trei zile, jumătate dintre ei au fost însărcinați să scrie câte 20 de minute pe zi despre cel mai traumatic eveniment pe care l-au experimentat și au fost încurajați să fie deschiși și sinceri referitor la ce au simțit în acel moment. Li s-a spus chiar să împărtășească gânduri și emoții despre care nu au mai spus nimănui.

Ceilalți participanți la studiu au scris, tot câte 20 de minute pe zi, despre planurile lor pentru a doua zi, evitând să-și exprime sentimentele, opiniile și credințele. La două săptămâni după prima zi de scris, cercetătorii au prelevat mostre de piele pentru a efectua biopsii, lăsând mici răni pe brațele participanților. Țesutul de piele a fost folosit pentru alt studiu.

O săptămână mai târziu, cercetătorii au început să fotografieze rănile la fiecare 3-5 zile până s-au vindecat. La 11 zile după biopsie, 76% participanții care au scris despre traumele lor se vindecaseră complet, comparativ cu 42% din celălalt grup.

Acesta nu este primul studiu care arată o legătură între sănătatea psihică și cea fizică. În cadrul altor experimente s-a demonstrat că exprimarea în scris a emoțiilor a crescut nivelul de celule imune care combat virusul HIV în cazul pacienților seropozitivi. De asemenea, a fost observată o creștere a eficeinței vaccinului împotriva hepatitei B prin creșterea nivelului de anticorpi generați de vaccin.

În ceea ce privește efectele asupra psihicului, rezultatele nu sunt la fel de concludente. Un studiu a arătat că exprimarea în scris a experiențelor de pe câmpul de luptă îmbunătățește relația cu soția a soldaților care se întorc din război, dar un al studiu din domeniu nu a arătat nicio îmbunătățire asupra pshicului persoanelor cu stres post-traumatic după ce au scris despre sentimentele lor. Dar a pune emoțiile pe hârtie îmbunătățește dispoziția și reduce nivelul de stres în cazul acestor paacienți.

Sursa: Time


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger