Consumul de alcool înainte de vârsta majoratului, sexul neprotejat, atitudinea teribilistă? Uitaţi de ele: adolescenţii moderni au încă o problemă comportamentală care îi sperie pe părinţi – este vorba de “sleep texting” (scrisul de mesaje în somn).
Profesoara Elizabeth Dowdell de la Universitatea Villanova (SUA) spune că numărul adolescenţilor care suferă de „sleep texting” este în creştere accentuată. Problema constă în faptul că adolescentul care doarme primeşte un mesaj pe telefon şi automat (deşi doarme) întinde mâna spre telefon şi răspunde, instinctiv. Odată ce s-a trezit, nu îşi aminteşte, însă, să fi făcut acest lucru. Faţă de a fi somnambul, scrisul de mesaje în somn pare mult mai dificil (implică aparatură electronică şi o activitate desfăşurată pe taste de mici dimensiuni); dar, spune Dowdell, mesajele scrise astfel nu sunt întotdeauna coerente – dar, de destule ori, sunt şi aşa.
Soluţia pentru „sleep texting”, în opinia profesoarei, ar fi… mai mult somn. Ea spune că adolescenţii ar trebui să doarmă între opt şi zece ore pe noapte, în fiecare noapte; or, scrisul în timpul somnului le întrerupe, de fapt, ciclul somnului, iar astfel de întreruperi duc la diverse probleme, precum depresia sau obezitatea. Pentru a evita scrisul în somn, telefonul sau orice alt dispozitiv electronic trebuie pus în altă parte a camerei sau poate fi parolat la căderea nopţii, în aşa fel încât să nu mai poată fi accesat (iar aici părinţii au un rol important în impunerea unor astfel de măsuri).
Sursa, foto şi mai multe detalii: Geek