Statul Ohio a devenit cunoscut drept cel mai mare peisaj al fracking-ului din SUA: peste 4.000 de exploatări noi s-au deschis în doar patru ani pe teritoriul statului. Industria exploatării gazelor de şist s-a dezvoltat atât de repede pentru că a avut sprijinul autorităţilor (de la guvernator la cele locale). Faţă în faţă cu turnurile şi puţurile care apar peste noapte, care scot zgomote puternice şi generează cutremure tot mai dese, locuitorii din Ohio par pierduţi: activiştii pentru mediu protestează, industria îşi vede mai departe de treabă.
de Matthew Reed
Matthew Reed este un american de 36 de ani din Ohio, specializat în studiul şi protejarea vieţii sălbatice, care ne povesteşte, într-o scurtă scrisoare, despre cum se simte cetăţeanul de rând din Ohio în faţa fenomenului fracking. A citit pe internet ştiri despre interesul companiilor (americane şi nu numai) pentru fracking în ţara noastră, astfel că mesajul scrisorii sale este un avertisment pentru România: “aveţi grijă să nu păţiţi ca şi noi”.
Fracking-ul este o problemă mare pentru statul din care provin eu, Ohio (care a ajuns să fie supranumit „the fracking state” în SUA – n.t.). Turnuri de fracking apar peste tot, ca şi ciupercile după ploaie. Este destul de trist. Peisajul se schimbă şi pare o bătălie pierdută din start. Oamenii care deţin pământurile (cei câţiva care au reuşit să concentreze în mâinile lor o astfel de putere teritorială) dau industriei de fracking dreptul de a fora terenurile sau dreptul de a le traversa proprietăţile cu utilaje, conducte etc. Ei primesc o groază de bani pentru asta şi, astfel, cei bogaţi devin şi mai bogaţi, iar noi, restul, ridicăm din umeri pentru că problema ne-a scăpat de sub control.
Ohio se transformă într-un fel de punct fierbinte al fracking-ului. Studenţii de la Universitatea de Stat Ohio iau atitudine împotriva fracking-ului, dar, din păcate, şi universitatea a beneficiat (şi beneficiază încă) de pe urma acestui proces. Există proteste, într-adevăr, dar, în ciuda lor, turnurile de fracking continuă să apară. Şi aici mulţi oameni nu au habar despre ce înseamnă fracking-ul şi ce pericole presupune. Mulţi nu ştiu ce să creadă, pentru că sunt atât de multe informaţii care ne-au fost ascunse şi pe care nu le ştim despre fracking.
Harta fracking-ului în Ohio (click pentru imagine mărită)
Eu mi-am reluat recent studiile şi am ales ca specializare Wildlife Management. În perioada în care eu eram plecat la şcoală, industria de tip fracking a devenit tot mai interesată de multe pământuri aflate în vecinătatea oraşului meu natal. Când m-am întors acasă, unul dintre primele lucruri pe care le-am remarcat a fost mulţimea de drumuri proaspăt pavate în jurul zonei. Deşi este bine să avem drumuri reparate, în loc de drumuri stricate, mi-am dat seama că asta se întâmplă exclusiv din cauza faptului că „the frackers” (oamenii care lucrează în industria de tip fracking) au nevoie de drumuri bune care să reziste camioanelor şi utilajelor lor grele. Altfel, probabil şi acum aş ocoli gropile de pe străzi când aş ieşi cu maşina. Dar…
Un alt lucru pe care l-am remarcat au fost luminile puternice care brăzdau cerul pe timpul nopţii, din direcţii diferite şi mi-am imaginat că acestea provin de la turnurile de fracking. Încă mi se pare foarte straniu să mă plimb prin preajma lor mereu, sunt enorme şi ştiu că sunt construite în aşa fel încât să foreze la distanţe mari sub pământ, pentru a fractura rocile cu ajutorul unui fluid sub mare presiune. Îngrijorările mele în legătură cu aspectele legate de mediu ale acestui proces sunt multe şi serioase. Principala mea problemă cu fracking-ul este contaminarea apei (a pânzei freatice), dar lista este mult mai lungă: spre exemplu, scurgerea unor substanţe chimice şi a gazelor spre suprafaţă, calitatea aerului, proasta administrare a deşeurilor, nivelul ridicat de dioxid de carbon şi cutremurele de mici dimensiuni, dar foarte dese – şi astea sunt numai câteva dintre probleme.
Mulţi oameni se plâng, aici, de zgomotul foarte puternic generat de procesul de fracking, care este extrem de deranjant mai ales dacă locuieşti în apropierea unui turn. Nu mă pretind expert în materie, dar vreau să vă spun un lucru: este ceva complet greşit în legătură cu această situaţie a fracking-ului şi cu cât de repede se întâmplă totul. Mie îmi pare că noi, ca şi ţară, sărim cu capul înainte când este vorba de lucruri din care ies bani buni, dar lăsăm copiii şi nepoţii să se descurce, în viitor, cu socotelile de final. Se tot spune, aud asta des, că fracking-ul nu este ceva nou pentru America. Că se întâmplă de vreo 65 de ani încoace. Aşa să fie, dar până în 1998 nu a existat tehnologia modernă de fracking, care să facă posibilă extragerea gazelor de şist, or, din momentul în care aceasta a apărut, au apărut şi problemele.
Proteste anti-fracking ale studenţilor din Ohio
Nu vreau să intru în detalii tehnice legate de fracking (metoda fracturării hidraulice) sau despre cum funcţionează procesul în sine, probabil ştiţi şi voi asta deja sau aveţi de unde să aflaţi. Documentaţi-vă atent, este destul de simplu de aflat. Dar ce vreau şi pot să vă spun este că eu nu ştiam mai nimic despre fracking până când nu a sosit în oraşul meu. Oamenii au păreri şi sentimente împărţite, amestecate (mă refer în special la oamenii care locuiesc în zone în care se extrage gaz prin această metodă). Adică unii pun problema economic: da, industria asta a adus nişte locuri de muncă plătite bine, care erau necesare în regiune – problema este, însă, că aceste locuri de muncă sunt date altor oameni, care nu sunt din Ohio, nu sunt localnici. Mai există planuri pentru alte afaceri care să se deschidă în jurul fracking-ului şi care să ofere alte locuri de muncă. Drumurile s-au reparat. Este o resursă pe care o avem aici, în ţară… Dar se pare că asta nu ne opreşte să venim în România şi să facem şi acolo fracking.
Eu, personal, sunt adeptul energiei solare şi eoliene. Avem tehnologia necesară pentru a le obţine şi cunoştinţele, priceperea de a face lucruri bune fără a aduce prejudicii planetei. Cu toate acestea, continumă să o secăm de vitalitate, de forţa care ne ţine pe toţi în viaţă.
Traducere şi intro: Camelia Jula
Foto: Bloomberg (main), WOSU
Puteţi citi şi:
Fracking România: de la Bârlad la Băile Felix, via Bruxelles
Frack off, Chevron & Co! Semnat, România. Despre gaze de şist şi ce ni se pregăteşte
NU vrem exploatarea gazului de şist în România
Exploatarea gazelor de şist. „Goana după aur”: Războiul secret al conturilor grase cu oamenii mici
Alertă verde: „Extracţia gazelor de şist a fost aprobată pe şest!”
Studiu: Tehnologia de tip fracking şi riscul de cancer
Gus Van Sant regizează un film anti-fracking
Jumătate din americani nu ştiu ce este fracking-ul. Cum ar arăta în România un sondaj pe tema asta?
Gazul de şist. A fi sau a nu fi dependenţi de Rusia
Raport: Exploatarea gazelor de şist în România, o problemă de mediu, de legalitate, de transparenţă
2 comentarii
Este cea mai mare aberatie pe care am auzit-o vreodata. Turnuri de fracking? Nicaieri nu am mai auzit de asa ceva si lucrez in industria petroliera din 2007. Nu sunt altceva decat niste instalatii de foraj care parasesc locatia in maxim o luna de zile, in urma lor ramanand totul la fel in afara de un robinet care regleaza debitul de gaze. Da, gazele pe care cu totii le folosim cand facem cafea, caldura, mancare si ocazional tuica (nu eu, tata:). Si care ne mai propulseaza si masinile. Si…lumea asa cum o stim. Fisurari hidraulice (cred ca asta a vrut sa spuna stimabilul domn din Ohio) se fac de foarte mult timp respectiv din 1947 (in State) si 1953 in Romania. O metoda de recuperare secundara a hidrocarburilor prin crearea unor cai de comunicatie aditionale dintre stratul productiv si sonda. Lucrand in domeniu stiu ca pana acum s-au facut mii (da MII) de operatii de acest fel in Romania fara ca nimeni sa spuna nimic pana acum. Nu e decat o mare tevatura care va impiedica Romania sa devina independenta energetic. De ce sa producem gaze ieftine local (107 euro/1000 Sm3 pret maximal reglementat de A.N.R.G.N.) si sa nu luam de la gigantul GazProm cu 300 euro/1000 m3? Pentru ca la asta se va ajunge in urmatorii ani cand Romania va ajunge la fundul sacului cu gaze (sau al sondei:) Nu va las decat sa reflectati si sa va ganditi la ce va fi pe viitor. Vreti sa fie calduros si ieftin sau friguros si scump?
“Fracking towers” este exprimarea in original, in scrisoare si se refera la instalatiile la care faceti referire si dvs., doar ca Matthew a ales sa foloseasca un limbaj comun omului care nu are cunostinte de specialitate in industria extragerii gazelor, tocmai pentru a fi pe intelesul tuturor cam cum arata peisajul din Ohio dupa dezvoltarea acestei industrii.