Scrisoare deschisă Ministrului Culturii, de Ziua Internațională a Monumentelor

0

”Domnule ministru Daniel Barbu, de Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor, vă reamintim că includerea Roșiei Montane pe lista UNESCO are nevoie de o ultimă semnătură: a dumneavoastră,” arată o scrisoare deschisă din partea Alburnus Maior, pe care vă invităm s-o citiți în continuare.

barbu

”Roşia Montană este una dintre cele mai semnificative concentrări de valori de patrimoniu ale României. Este localitatea rurală cu cel mai mare număr de monumente incluse în Lista Monumentelor Istorice, conservă încă intacte urmele a peste 2000 de ani de activităţi miniere, prin numeroase mărturii istorice inestimabile: galerii miniere antice şi medievale, un târg minier exemplar conservat, vestigii ale perioadei de început a industrializării. De asemenea, Roşia Montană este subiectul celei mai fierbinţi dispute purtate în ultimul deceniu pe marginea unui obiectiv de patrimoniu în țara noastră.

În fiecare an pe 18 aprilie sărbătorim Ziua Internaţională a Monumentelor, la iniţiativa  ICOMOS. Această celebrare oferă posibilitatea conştientizării de către public a diversităţii și vulnerabilității patrimoniului la nivel mondial și în consecinţă, a eforturilor necesare pentru protecţia şi conservarea sa. Este, de asemena, un prilej de a readuce în atenţia publicului larg, dar şi a autorităţilor, necesitatea unei intervenţii rapide din partea statului în gestionarea problemelor de conservare a patrimoniului de la Roşia Montană.

În ultimii 10 ani ministerului aflat sub coordonarea dvs. i s-a atras atenţia în repetate rânduri în legatură cu situl Roşia Montană, sit de valoare excepțională aflat sub imensa ameninţare a distrugerii ireversibile: atenţionări, luări de poziţie, scrisori deschise. Soluţii au venit din rândul specialistilor, al opiniei publice, al tuturor celor interesaţi şi afectaţi de periclitarea acestui sit.

Includerea Roşiei Montane pe Lista Tentativă a României pentru includerea în Patrimoniul Universal UNESCO este un demers care trebuie să fie prioritar pentru orice autoritate însărcinată cu protecţia patrimoniului, şi cu atât mai mult a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional!

Vă transmitem o sinteză a demersurilor efectuate și a etapelor deja parcurse:

 – Solicitarea de includere a sitului Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial – cerere[2] și nota de fundamentare[3] – a fost transmisă de către Asociația ARA – Arhitectura. Restaurare. Arheologie încă din anul 2009. Deoarece instituția nu a comunicat niciun răspuns privind cererea formulată, aceasta a fost retrimisă în 2010[4].

– În noiembrie 2010, Pro Patrimonio, ICOMOS și Academia Română au înaintat Ministerului Culturii o declaratie comuna[5] prin care se solicită “să se asigure întărirea protecției legale a sitului Roșia Montană prin promovarea sa în Lista Patrimoniului Mondial”.

– În ianuarie 2011, Uniunea Arhitecților din România a transmis ministerului o scrisoare deschisă [6] de susținere a demarării procedurii de clasare a sitului Roșia Montană în patrimoniul Unesco. “Valoarea excepțională a Roșiei Montane este recunoscută și afirmată de un număr fără precedent de grupuri, instituții și organizații ale specialiștilor în domeniul cercetării și protejării patrimoniului, dintre care este suficient să amintim aici doar ICOMOS, organismul consultativ al UNESCO pentru evaluarea obiectivelor culturale propuse pentru înscriere în Lista Patrimoniului Mondial.

– Ca urmare a sprijinului larg manifestat, în ianuarie 2011, Comisia Națională a Monumentelor Istorice (CNMI) a votat[1] în unanimitate propunerea înscrierii Roșiei Montane în Lista Indicativă a României pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial. Din păcate Ministerul Culturii a ignorat această recomandare, lista indicativă prezentată de statul român la scurt timp dupa aceea conținând alte nominalizări.

– În noiembrie 2011 specialiștii reuniți la a 17-a Adunare Generală a ICOMOS au adoptat o nouă rezolutie[2] prin care invitau “autoritățile române responsabile de gestionarea, protecția și conservarea patrimoniului să își întărească angajamentul lor față de această răspundere, să se asigure că se acordă prioritate protecției, conservării și punerii în valoare a patrimoniului cultural de la Roșia Montană și în consecință să implementeze politicile și cele mai bune practici adecvate acestei priorități. Această poziție referitoare la situl Roșia Montană se înscrie în seria de rezoluții ale ICOMOS adresate autorităților române responsabile începând cu anul 2002.

 Deşi includerea Roșia Montană pe Lista Tentativă a României pentru UNESCO se bucură de o largă susţinere, deşi valoarea sa şi potenţialul de includere in Listă sunt semnalate de zeci de organizaţii de specialişti și cu toate că sunt întrunite toate procedurile care implică opinia avizată a specialiştilor, inclusiv recomandarea explicită a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, astăzi lipseşte încă semnătura dumneavoastră, dle ministru Daniel Barbu, care, procedural, reprezintă doar un pas, ultim, tehnic.

Așadar, vă solicităm să deblocați procedura de includere a Roșiei Montane în Patrimoniul Universal prin semnarea documentelor necesare acestei includeri. Vă solicităm să arătați prin aceasta respect și responsabilitate față de patrimoniu și valorile asociate lui, față de expertiza specialiștilor care s-au exprimat și față de opinia publicului larg care sprijină recunoașterea și asumarea valorii universale a Roșiei Montane.[1]               Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor, organismul consultativ al UNESCO pentru evaluarea obiectivelor culturale propuse pentru inscriere in Lista Patrimoniului Mondial http://www.icomos.ro/

[2]               http://simpara.ro/cerere_unesco.jpg


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger