Scrisoare deschisă către Prinţul Charles despre Roşia Montană

13

Rupert Wolfe Murray este un scriitor scoţian, care locuieşte în prezent în România (Bucureşti) şi care, prin intermediul publicaţiei The Ecologist, i-a adresat Prinţului Charles al Marii Britanii o scrisoare deschisă despre mineritul cu cianuri în România şi despre problema Roşia Montană, în acest context.

 

 

„Dear Prince Charles”,

„Este bine-cunoscută aprecierea Voastră pentru ecosistemul unic al Transilvaniei; după prima vizită pe care aţi făcut-o în regiune, în 1998, aţi declarat că aţi fost cu totul copleşit de frumuseţea unică de aici şi de moştenirea atât de bogată. Dar ceva groaznic este pe cale să se întâmple în Transilvania: deschiderea unei exploatări vaste cu cianuri şi vă cer să veniţi în sprijinul celor care încearcă să prevină această catastrofă. Proiectul minier propus la Roşia Montană va şterge părţi de relief de pe faţa pământului şi va crea o zonă sterilă de dimensiunile unui mic oraş, contaminată timp de milenii. Investitorii proiectului plănuiesc să construiască un baraj de 185 de metri care va conţine 214 milioane de deşeuri de cianură, ceea ce reprezintă un foarte mare pericol pentru pânza freatică şi chiar pentru fluviul Dunărea.

Deşi proiectul a fost blocat de instanţe de judecată locale sau regionale în ultimii 15 ani şi nu deţine autorizaţia de mediu, guvernul actual al României a introdus pe agendă o lege specială care pare să fi fost scrisă chiar de „investitorii cianurişti”. Legea le-ar conferi puteri extraordinare, inclusiv de a eluda norme de mediu sau patrimoniu. În prezent, legea aşteaptă votul Parlamentului şi nu este timp de pierdut. Compania (RMGC) a dus una dintre cele mai ample campanii de PR din Europa pe tema proiectului şi acum mulţi români cred promisiunile ei privind locurile de muncă, taxele şi protecţia mediului. De mulţi ani încoace, RMGC este unul dintre cei mai mari plătitori de publicitate pe piaţa din România şi opoziţiei faţă de proiect îi este dificil să îşi facă auzit punctul de vedere în media mainstream. Un jurnalist român mi-a spus că, la ziar, nu au voie să utilizeze cuvântul „cianură” în niciun articol referitor la proiect. Drept urmare, opinia publică din România nu este conştientă de riscurile proiectului.

Mi-am dat seama de amploarea internaţională a acestei campanii de PR când un fost editor al publicaţiei The Economist mi-a spus că RMGC a avut una dintre cele mai impresionante campanii de acest tip din câte a văzut el de când lucra în Londra, pe zona europeană. Parte din această campanie a făcut şi un film documentar cu buget serios, prezentat de Phelim McAleer, fost corespondent în România pentru Financial Times. Filmul susţine că mineritul cu cianuri este inofensiv şi că problema, de fapt, ar fi activiştii de mediu. În România, unul dintre cele mai de efect lucruri făcute de compania în cauză a fost să invite un grup de jurnalişti români, lideri de opinie, în Noua Zeelandă, pentru a vedea cu ochii lor o astfel de exploatare minieră cu cianuri, acţiune care a consolidat sprijinul din partea mediei româneşti mainstream pentru proiect.

Acum, au loc proteste împotriva acestui proiect în Bucureşti, Londra şi alte 25 de oraşe europene, dar media din România a pus protestatarilor eticheta de „hipsteri” şi „drogaţi”. (…) Vă cer să îi ajutaţi pe români în acest moment dificil, pentru că sunteţi foarte bine-văzut şi apreciat în această ţară est-europeană. Mulţi români sunt ruşinaţi de corupţia din ţara lor şi nivelul de sărăcie, iar faptul că Alteţa Voastră vorbeşte atât de frumos despre viaţa rurală unică din România şi că aţi investit în refacerea unor gospodării din Transilvania este privit ca un vot important de încredere”.

 

Sursa şi foto: The Ecologist

 


13 comentarii

  1. Pai Casa Regala a Romaniei este impotriva proiectului. Fundatia Principesa Margareta a militat activ in acest sens, a fost la Rosia Montana. Deci Printul Charles ar face mult bine daca ar lua o pozitie. Vocea lui e foarte importanta.

  2. Vlad Chiriac via Facebook on

    Foarte frumos si onorabil. Este laudabila amploarea pe care o ia fenomenul. Totusi, sa nu ne amagim. Important este ca in urma unei posibile decizii pro exploatare totul sa nu se opreasca aici. Sa mergem mai departe…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger