Greenpeace, alături de organizațiile Mining Watch, Council of Canadians, Earthworks, Friends of the Earth Canada, Alburnus Maior și grupul de susținere Canada Save Roșia adresează o scrisoare deschisă Ministerului Afacerilor Externe canadian. Au solicitat elaborarea unei legislații care să permită tragerea la răspundere a companiilor canadiene, în special a celor din industria extractivă, pentru proiectele propuse și operațiunile curente din afara țării. De asemenea, în scrisoare organizațiile solicită guvernului canadian să își retragă sprijinul față de proiectul minier de la Roșia Montană al companiei Gabriel Resources.
În prezent, companiile canadiene din industria extractivă care desfășoară operațiuni în străinătate au doar obligații voluntare cerute de către statul canadian. Mai mult, ambasadele canadiene au intervenit frecvent pentru a proteja interesele companiilor miniere canadiene în situațiile în care comunitățile locale nu sunt de acord cu activitățile derulate de aceste companii, unde au avut loc grave încălcări ale drepturilor omului și abuzuri de mediu.
Guvernul canadian a ignorat gravele problemele ridicate de numeroși experți, instituții respectate și comunitatea românească, în ceea ce privește nu numai distrugerea ireversibilă a habitatului natural, evaluările slabe de mediu, precum și strămutarea forțată a populației locale, dar, de asemenea, suspiciunea de fraudă și falsul în declarații. Guvernul canadian a ignorat, de asemenea, protestele masive împotriva acestui proiect minier pentru care s-au adunat, în ultimele câteva luni, zeci de mii de persoane în România și Canada, precum și în alte țări din întreaga lume.
Organizațiile semnatare sunt profund îngrijorate de sprijinul dăunător al Guvernului canadian față de acest proiect, care are mai multe probleme serioase de mediu, juridice și economice.
Cerem guvernului Canadei să nu mai ofere lobby sau asistență pentru proiectul minier de la Roșia Montană al Gabriel Resources.
Facem un apel pentru sprijinirea dezvoltării legislației canadiene, care ar determina companiile miniere canadiene să răspundă în fața legii pentru operațiunile lor în străinătate.
Varianta în limba română a scrisorii deschise, o puteți citi mai jos:
[gview file=”https://www.totb.ro/wp-content/uploads/2013/12/Scrisoare-deschisa.pdf”]