Scrisoare deschisă către Parlament: Opriți finanţarea de către Stat a cultelor religioase şi redirecţionați fondurile către Educaţie, Cercetare şi Sănătate

49

Peste 20 de organizații neguvernamentale din România au adresat o scrisoare deschisă Parlamentului, prin care cer oprirea finanțării bisericilor din bani publici, precum și folosirea fondurilor astfel eliberate pentru domenii ca cercetarea, educația și sănătatea. ”Anual, cultele religioase primesc din partea Statului aproximativ 540 de milioane de euro, sumă echivalentă cu 0,4% din PIB-ul Romaniei, valoare anunțată de însăși Patriarhia BOR,” arată scrisoarea, pe care v-o prezentăm mai jos.

 

 

”Asociaţiile semnatare fac un apel către toţi membrii legislativului, indiferent de partidul din care fac parte, să stopeze finanţarea de către stat a cultelor religioase şi să redirecţioneze către Educaţie, Cercetare şi Sănătate aceste fonduri.

Pentru comparație, reamintim că nivelul arieratelor la plata medicamentelor este de doar 0,3% din PIB.

Dincolo de această alocare inoportună per se, având în vedere actualul context socio-economic, considerăm că o abordare rațională, în acord cu nevoile imediate și reale ale cetățenilor este absolut necesară, iar Sănătatea, Educația și Cercetarea sunt domenii prioritare

Este anormal ca într-un stat laic sute de milioane de euro din bugetele autorităţilor de stat, centrale şi locale, să fie deturnate de la nevoile reale ale ţării spre beneficiul cultelor religioase. Acestea sunt organizații private și trebuie să se autofinanțeze din contribuțiile voluntare ale credincioșilor.”

Semnatarii scrisorii deschise:

 •     Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR)
 •     ActiveWatch
 •     Expediție în Cultură
 •     Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală
 •     Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe
 •     Fundația Population Services International in Romania
 •     Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
 •     Asociația Start Focus
 •     Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics
 •     Asociația REPER21
 •     Asociatța EPAS
 •     Asociația ACCEPT
 •     Fundația Alături de Voi
 •     Fundația PACT
 •     Asociația Salvați Dunărea și Delta
 •     Green Hours & Teatrul LUNI
 •     Agenția de Dezvoltare Comunitară “Împreuna”
 •     Asociația Edusfera
 •     Centrul pentru Acțiune și Responsabilitate în Educație
 •     Grupul h.arta
 •     Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință
 •     Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)
 •     Asociația Rencontres du Patrimoine Europe – Roumanie – RPER (Franta)

Scrisoarea va fi trimisă în cursul zilei de azi, când în Parlament se discută proiectul de buget, către cele două camere ale Parlamentului, către Primul-Ministru, către șeful Reprezentanței Comisiei Europene, către șeful misiunii FMI și către directorul biroului Băncii Mondiale în România.


49 de comentarii

 1. Nu mă surprinde deloc că se alocă astfel de fonduri acestor organizații având în vedere că avem mai multe biserici decât spitale. Nu mă va uimi nici ce va urma. Mii de oameni vor începe să „protesteze” că bisericile au nevoie de acele fonduri… Până la urmă cu ce bani să își cumpere arhiepiscopul acel Rolls Royce de care are nevoie?

  • Cati bani cer doctori de la pacienti anual suma vehiculata mai sus ii cam la fel de mica 🙂 spitale da dar sa fie utilizate in folosul pacientilor nu reclama pentru cabinetele particulare 🙂 si cand moare credinta in bine atunci invinge faradelegea si sincer veti avea nevoie de spitale in momentul in care moare credinta in orice ati crede dar atuni cei faradelege nu vor mai tine cont de spitalele voastre si le vor distruge si pe acelea pentru umpic de fier vechi cu care va vor scoate maruntaiele 🙂 asa ca sunteti siguri ce va doriti cu adevarat 🙂 🙂 Cum se zice cel mai sincer sentiment este URA asa ca urativa in continuare 🙂

   • Daca nu ai credinta, nu inseamna ca esti “faradelege”, inseamna ca nu crezi intr-o carte, sau in mai stiu eu ce. Iar daca nu ai credinta nu inseamna ca urasti! Inseamna ca poti face bine si fara sa ai o “promisiune” ca vei ajunge in “rai”. Si de cele mai multe ori cei “faradelege” fac mai mult bine decat 10 credinciosi. Asta asa:)

 2. Daca sunt asa multi credinciosi in Romania atunci nu ar trebui sa fie o problema pt. BOR sa se intretina din donatii; ia sa vedem este sau nu ipocrita BOR…

  • Corecta abordarea. Dar rimeaza bine spitale cu catedrale. Ceea ce nu am vazut pana acum in niciun comentariu e ca de fapt acesti bani reprezinta de fapt plata pentru serviciile elect-orale prestate de biserici, in special de stiti voi care dintre ele. Ceea ce face lupta mult mai dura.

 3. o ipocrizie sinistra descrie in vremurile acestea, dorinta tot mai apasatoare a romanilor sa-si stearga trecutul, sa uite zestrea spirituala, cuvintele si oamenii de aur care au facut din acest neam unul iluminat. Biserica rezerva intrarea in spatiul sacru (vezi mesajul lui Eliade catre Sartre, sfatul lui Staniloaie catre noi, cei din viitor), iar noi ii taiem din temelie meritele si vedem doar partea intunecata a situatiei.

  bine ca nu s-a semnat niciodata nimic impotriva ingroparului Romaniei, criminalul Ion Iliescu. bine ca probabil niciunul care sustine ideea propusa in acest editorial nu a citit un rand al lui Arsenie Boca, sau a ascultat cum trebuie un sfat al Parintelui Cleopa. bine ca vorbim construirea spitalelor fara sa cunoastem situatia reala – in Romania spitalele se inchid. bine, totusi, ca intr-o lume in care totul e stramb si rasturnat, identitatea reala si concreta a lui Iisus Hristos ramane incetosata, ca printr-o sticla intunecata.

  • Tibor,

   O fiinta umana poate sa fie buna, cinstita, muncitoare, generoasa, iubitoare fara sa apartina unei religii.

   Si o fiinta umana religioasa poate sa fie o bestie.

   “dorinta tot mai apasatoare a romanilor sa-si stearga trecutul, sa uite zestrea spirituala, cuvintele si oamenii de aur care au facut din acest neam unul iluminat”

   De unde ai scos-o? Romanii vor sa scape de minciuna, lacomie si ipocrizie, chiar daca acestea sunt imbracate in straie bisericesti.

   Iisus cred ca l-ar scuipa pe seful bisericii romane daca l-ar vedea … biserica are o avere de 3 miliarde de euro????
   Vrea sa risipeasca 300 milioane de euro pe o cladire???

   Cred ca si-au pierdut mintile … nu este nimic crestineste in ceea ce fac.

  • “RE: Pt. Tibor”

   Hmmm, Arsenie Boca, Staniloaie, Parintele Cleopa…s-au facut cunoscuti si ii veneram datorita eruditiei si nu datorita faptului ca mergeau in Rolls Royce.
   Din pacate, in ultima perioada asistam la cea mai profitabila afacere din Romania – Biserica.

   Iisus a daramat tarabele negutatorilor cand a intrat in templu…biserica reconstruieste acele tarabe.

   Trist…

 4. Nu e de mirare ca lui Dumnezeu i s-a facut scarba de Romania … e plina de pacatosi care sunt gata sa risipeasca TREI SUTE DE MILIOANE de euro pe un monument al vanitatii liderilor bisericii ortodoxe romane, Taj Mahalu’ aiurelii neamului, in conditiile in care Romania trece printr-o criza economica serioasa si sute de mii de COPII ROMANI traiesc in mizerie.

  Iisus ar fi folosit banii sa ajute fiintele umane in mizerie. BOR isi ridica un palat de lux unde liderii bisericii sa se simta imparati peste o turma de oi mesmerizate de cruci stralucitoare si popi cantatori care repeta la nesfarsit pasaje dintr-o carte de povesti.

  Crestinii romani se plang in cor (la biserica, la TV, pe Facebook :)) ca tara SE DUCE DRACULUI DE RAPA si ca viitorul Romaniei este in pericol.

  Bunul simt si invataturile lui Iisus spun sa il ajuti pe aproapele tau. Sutele de mii de copii romani care traiesc in mizerie SUNT VIITORUL ROMANIEI!

  Daca BOR ar cheltui 300 de milioane de euro ajutand acesti copii sa primeasca o educatie potrivita, ar contribui IN MOD DIRECT la un viitor mai bun pentru ROMANIA. Si un viitor mai bun pentru aceste fiinte umane care au nevoie de ajutor ACUM, inainte sa fie prea tarziu. Ce poate fi MAI CRESTINESTE decat asa ceva???

  IN PLUS, ar contribui la viitorul bisericii ortodoxe in Romania! Multi dintre acesti copii vor creste mari si probabil vor fi recunoscatori unei institutii care i-a ajutat intr-un moment de nevoie. Ce poate fi MAI CRESTINESTE decat asa ceva???

  Dar nu! BOR vrea o hala a “mantuirii” neamului asa cum Ceausescu a vrut “casa” haa haa haa “POPORULUI”!

  Cred ca Iisus se uita inspre plaiurile mioritice si il apuca durerea de cap la vederea lunaticilor care pretind ca ii urmeaza exemplul si invataturile.

  • NU MAI FA PE VICTIMA!!!
   “Din cele 27,52 de milioane de euro, fonduri nerambursabile alocate pentru Romania, noi am reusit sa tragem 7,8 miliarde de euro, o suma putin mai mica decat cea cu care am contribuit la bugetul UE, adica 7,9 miliarde de euro, potrivit calculelor Capital.
   Cu alte cuvinte, practic, ne-am luat banii inapoi, mai putin 100 de milioane de euro. Daca aceasta tendinta se va mentine pana la sfarsitul anului 2013, atunci Romania va pierde circa 60% din fondurile europene nerambursabile alocate pentru tara noastra.”

 5. Tibor , nu toti romanii au aceleasi convingeri spirituale pe care le ai tu dar toti au nevoie de ingrijiri medicale in caz de o boala . Credinta trebuie sa si-o aleaga fiecare (daca crede sau nu) nu sa ii fie impusa dar cu sanatatea e altceva . Dupa parerea mea ( care bineinteles poate nu e corecta dar am dreptul sa o exprim ) ipocrizia vine din partea ta , nu din partea celor care cer stoparea finantarii de catre stat a bisericii .

  • Din evulmediu biserica este mana in mana cu statul , credeti ca se va schimba acum acest lucru va disparea odata cu credinta si atunci vai de noi s-au vai de cei care vor trai in acele vremuri 🙂

 6. BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE ne informează:

  Întrucât Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) desfăşoară în aceste zile o campanie agresivă de dezinformare prin mass-media printr-o serie de informaţii eronate referitoare la sprijinul financiar de la bugetul de Stat pentru Cultele religioase cu scopul vădit de manipulare a opiniei publice, Patriarhia Română reaminteşte următoarele:

  http://www.basilica.ro/stiri/rspunsul-patriarhiei-romne-la-dezinformrile-asur_3609.html

  PS: luăm banii şi cultului mozaic? Doar nu sunteţi antisemiţi, nu?

 7. “Tot aşa şi voi, fiilor duhovniceşti, supuneţi-vă PREOTILOR ” ( I Petru 5, 5)
  “Este cineva bolnav între voi? Să cheme PREOTII Bisericii şi să se roage pentru el.” (Iacob 5,14)

  • Intr-adevar Elena, au fost milioane de cazuri in care preotii au vindecat cancerul, sida, diabet, tumori si alte boli terminale, nu doctorii si tehnologia de ultima generatie. Datorita ipocritilor si oamenilor ca tine am ajuns asa. LUMEA NU SE INVARTE IN JURUL DOMNULUI, TREZITI-VA!!!

  • Elena, fa un efort si judeca frazele pe care le-ai copiat si – fara sa le fi filtrat – le-ai postat aici! Faptul ca ai trecut si referintele, nu le face mai inteligibile!

 8. Consider ca nu este pacat sa il cinstim pe Dumnezeu materializand prin Duhul credintei o catedrala costisitoare. Astfel de exemplu gasim si in Biblia cand o femeie a varsat mir de mare pret pe capul Domnului. Si atunci precum si astazi, a fost cineva care s-a impotrivit, respectiv Iuda, care a spus ca era mai bine sa se fi fost vindut acel mir dar banii sa se imparta saracilor. El nu a spus asta fiind ca i-a fost grija de saraci, ci fiind ca nu credea in Dumnezeu. Dar Isus a raspuns “Lăsaţi-o. De ce îi faceţi supărare? Lucru bun a făcut ea cu Mine. Oriunde se va propovădui Evanghelia, în toată lumea, se va spune şi ce-a făcut aceasta, spre pomenirea ei.”
  Bineinteles ca este important sa avem si spitale care sa ingrijeasca trupul nostru, dar mai important este sa avem grija de sufletul nostru. Construire de biserici in mod direct nu ajuta la castigarea milei lui Dumnezeu ci manifestarea a omului prin credinta lucratoare in iubire. Dar ce mai mare iubere fata de semeni si de noile generatii care vin decat simboluri si invatatura crestina.

 9. Vreti sa construiti spitale, scoli etc? De asa ceva ati auzit?
  “Din cele 27,52 de milioane de euro, fonduri nerambursabile alocate pentru Romania, noi am reusit sa tragem 7,8 miliarde de euro, o suma putin mai mica decat cea cu care am contribuit la bugetul UE, adica 7,9 miliarde de euro, potrivit calculelor Capital.
  Cu alte cuvinte, practic, ne-am luat banii inapoi, mai putin 100 de milioane de euro. Daca aceasta tendinta se va mentine pana la sfarsitul anului 2013, atunci Romania va pierde circa 60% din fondurile europene nerambursabile alocate pentru tara noastra.”
  De ce nu le folositi?

 10. Oameni buni, ce lipseste din toate comenturile astea e sa vedem cu cat se finanteaza sistemul medical de la stat si unde sunt banii aia…se pare ca e un sac fara fund in care indiferent cat bagi tot nu ajunge pentru ca nu sunt folositi cum trebuie. Sunt spitale in care conform facturilor platite se servesc meniuri de lux la cantina, se folosesc cele mai scumpe medicamente….toate facturile s-au incarcat cu o nesimtire incredibila….ca doar statul plateste…. Si sa stiti ca poti merge le sute de doctori, acolo unde Dumnezeu nu e cu tine, degeaba mergi.
  M-am saturat sa vad stiri si scrisori deschise in care lovim in lucrurile bune, in loc sa le analizam pe cele rele si sa le indreptam. In parohia din care fac parte frecvent se ajuta sute de familii nevoiase constant. Mai e nevoie si de putina bunatate in lumea asta nu doar de “bascalie”. Hai sa oprim hotimea din parlament cu o scrisoare deschisa, sa le taiem alora care stau toata ziua in senat si se uita la filme porno din bani….dar nu…noi ne luam de Biserica…ca na…suntem mai destepti….

 11. @Sfânta Manipulare
  chiar nu le-ar fi rusine?! scoli si spitale se inchid pt ca scade populatia?!?!?! pai SA SE INCHIDA SI bISERICI ATUNCI !!!
  mint de rup popii astai… pai normal imunitatea e imunitate, banutu neimpozabil e banut neimpozabil… pomana primesc de la toata lumea … viata frate…

  • Si eu zic ca ii prea mult dar trebuie sa fim in trend cu catedralele lumi 🙂 ne putem impotrivi , populatia cu frica de dumnezeu da scade dar cea romuliana creste pe seama a alocatiei de stat pentru tigari si alcool si daca zici ceva impotriva . Sar tot astia piei satana esti diavolul ce ai cu sfinti romiii 🙂

 12. si inca ceva … mincinosii astia de la BOR… cand o sa aiba curajhu sa faca articole in care sa se permita comentarii?!?!?! ca vad ca sunt cam singuru (singurele ca nu e numai situ bor care propavaduieste sfanta minciuna) site in care NU iti poti spune parerea… ei fac un monolog fara a sa poata comenta cei care citesc!!!
  RUSINE !!!

 13. Du-te cu domnul tau,Elena.Risti sa arzi in focul iadului daca mai folosesti tehnologia.Sunt tare curioasa daca tu mergi la medic…iar daca nu ,m-ar interesa ce practici woodoo fac preotii tai ca sa te vindece.
  Din cauza unora ca tine,indoctrinati cu mizerii,inca suntem in 1800.Cultura indoctrinatilor se opreste la cititul a 2 carti: biblia(de multe ori nici macar asta) si Basme de Grimm….cam atat.Tot din cauza asta suntem fruntasi la numarul de bolnavi de hiv,hepatita b,tbc.IN loc sa se aloce bani cercetarii ….se aloca unor sutanisti evlaviosi,care te ameninta cu focu vesnic daca nu dai paraua.

  • Nici un domn nu trebuie daca crezi in ceva bun si te protejezi de ace infectate sa nu iti dai in vena cu aceasi seringa , sa nu platesti de 2 ori acelas serviciu numai ca esti la mila doctorului care isi uita juramantul facut , despre cercetare ce nu ai iesit pe casa poporului la protest cand alesi au distruso in folosul propiu , de biblie prea putini au citito si si mai putini au inteleso . Da cei care au distrus sanatatea nu popi au fost ci doctori care au fost la putere in fiecare spital au sabotat in propiul folos cel al clinicilor particulare , da mi se pare cam aiurea sa dai bani la biserica dar statul a facut foarte mult rau bisericilor vezi 57 – 88 si sumele alocate sunt infime pe langa raul facut . Ce nu va legati si de termitele de beton care sparg fabricile la baros pt fier vechi si care sunt preaslaviti de protectori romulieni ca altcumva facem discriminare care daca nu ii opriti vor lua la baros si spitalele in costructie pentru umpic de fier vechi 🙂

 14. Cifrele nu pușcă. 540 de milioane de euro nu reprezintă 0,4% din PIB. Și apoi am văzut că de fapt suma e de vreo 10 ori mai mică. Știre de rahat.
  Pe de altă parte bugetul sănătății e de 5-6 miliarde de lei. Bugetul educației e și el la vreo 8 miliarde de lei și al bisericii sub 0,3 miliarde. Deci de 20-30 de ori mai mic. Ținând cont că suntem majoritari creștini și religia e tot o formă de cultură. E ok zic eu.

  • Captain Planet on

   Stimate Sergiu,

   Afirmațiile din scrisoarea deschisă de ieri pornesc de la afirmații făcute de-a lungul timpului în comunicatele de presă emise de BOR, după cum urmează:

   Comunicat Patriarhie octombrie 2010: 0,4% din PIB.
   Comunicat Patriarhie 06 septembrie 2012: 0,4% din PIB
   Comunicat Patriarhie 25 septembrie 2012: 0,4% din PIB
   Comunicat Patriarhie 05 februarie 2013 (preluat de Agerpres; ora 15:20): 0,4% din PIB
   Comunicat Patriarhie 05 februarie 2013 (acelasi comunicat, preluat de CrestinOrtodox.ro): 0,4% din PIB
   Comunicat Patriarhie 05 februarie 2013 (acelasi comunicat, publicat pe Basilica; ora 15:51): 0,4% din BUGET

   După cum puteți vedea, abia ieri, după publicarea scrisorii deschide, BOR a emis un comunicat în care precizează că procentul respectiv referă la BUGET, nu la PIB.

   Calculul din scrisoarea deschisă arată cca 540 de milioane, pentru că valoarea exactă depinde de baza de calcul (http://incomemagazine.ro/articole/ponta-pib-ul-romaniei-in-2013-estimat-la-aproape-140-miliarde-de-euro):

   pt 2012 la un PIB estimat de 132,6 miliarde euro (INS inca nu a dat datele finale) -> 530,4 milioane euro
   pt 2013 la un PIB estimat de 139,8 miliarde -> 559,2 milioane euro
   media (2012 – 2013): 544,8 milioane euro

  • @Sergiu 540 mil != 0.3 mil…. cat zici tu
   spitalele si scolile chiar FAC CEVA !!! a da si spitalele si scolile PLATESC IMPOZIT spre deosebire de evazionistii fiscali numaru 1!!!
   de cand e arsu pe rug, impuscatu copiilor , omoratu copiilor si al femeilor si violarea virginelor e cultura?!?!?!?! (unele dintre ele le-au facut credinciosii altele le recomanda bilbia)

   • Cum zici si tu scolile acum scot incultura pe banda rulanta si spitalele aduc profit in buzunarele celor care cer fara nici o frica de Dz – eu . Cum ar fi sa si statul si sa iti iei impozit singur cum teai taxa ai scoate banul figurativ din buzunarul stang si figurativ lai baga in cel drept 🙂 cati bani ai facut tu in plus fata de momentul in care ai scos banul din stangul in dreptu . Biserca primeste bani dinainte de aparitia spitalelor nu cred ca putem schimba cumva acest obicei 🙂 sa nu uitam ca este a 2 putere in stat si invarte foarte multi bani dar inca are mai mult pamant in propietate decat statul 🙂

 15. unii au nevoie de psihiatru da este doar o parere personala…
  in biblie mai spune ca atunci cand cuceresti un stat sa omori femeile casatorile si sa violezi firginele si sa omori copii.
  iti recomand chiar sa citesti biblia si sa o INTELEGI inainte sa arunci baliverne pe net!

  • Si cu catolici cum ramane 🙂 cu crestini si alte religii 🙂 nu trebuie exagerat ce este firesc se va intampla atata timp cat este credinta si nu dictatura 🙂

 16. Daca vreti atat de mult spitale, poate o sa ajungeti internati permanent in spital cu vreo boala. Poate atunci o sa va aduceti aminte de Dumnezeu.Si banii aia nu se duc la cladirea de biserici ci la : salarii preoti, ajutorare saraci si oameni cu probleme, sisteme de gen cantine sociale. Da exista coruptie ca in orice domeniu din Romania, dar aceasta actiune nu este ok. Cat despre aceste ONG-uri poate nu stiti dar mananca bani de pe spinarea noastra. Si ele sunt finantate tot de stat. Si sunt implicate foarte mult in lumea interlopa.

  • Nu sariti calul acum cantina sociala pentru ce pentru lenesi sau oferim mancare contra ajutor , mai munciciti umpic . Centre de batrani numai pe cei cu pensie mare , este de inteles deoarece toate acestea se sustin cu bani nu numai cu credinta , trebuie si spitale dar trebuie intai rezolvata gaura neagra din sanatate si reeducarea doctorilor dupacea se pot face multe centre de tratare neexistente la noi in tara deoarece sanatatea este aproape pe butuci 🙂 oameni mor cu zile in Romania . cat despre onguri stiu cum sa se finanteze 🙂 cu cei 2 % si alte donati , zice Domnul iubeste si vei fi iubit loc la masa este pentru toti rusine voua celor ce vreti sa trageti focul numai sub oala voastra 🙂 ura este cel mai profund sentiment 🙂 pace voua 🙂 😉 🙂

 17. Sa nu uitam ce nu trateaza corect biserica crediciosi sai dupa trecerea la cele vesnice 🙂 dupa 25 de ani ii deranjeza odihna vesnica ca sa faca loc altui adormit intru Domnul astfel find un lucru intentionat dupa mine profanare de morminte repetata odihna vesnica nu este deranjata in mod accidental in cazul in care ar avea o scuza , astfel pacatul este al lor si lipsa de respect asupra celor ce au slujit toata viata Asta ar fi problema de reprosat prctici bisericesti nu cea a catedralei neamului ca asta ii ca si problema casei poporului unde mai mult ii faima si numele care nu au de a face deloc cu muritori de rand sau poporul 🙂 🙂 🙂 Iubitiva fratilor si unitiva nu mai va cicaliti puneti mana si inlaturati raul din tara 🙂 🙂 🙂

 18. destul de bine punctat cyp. ar mai fi de vazut cati bani se cheltuie din buget pentru finantarea diverselor ong-uri. hai sa taiem de peste tot, si sa dam bani pentru medicamente de import… Din pacate, in Romania coruptia este ridicata la rang de principiu. banii alocati din buget pentu diferite proieste nu sunt suficienti pentru finalizarea lor decat in mai putin de 1 % din cazuri, atunci cand au reusit sa introduca in plan cifre care sa cuprinda si “spaga”. in restul cazurilor se ajunge la suplimentari… sa luam spre exemplu administratia unui oarecare spital din tara… internat acolo, a trebuit sa-mi cumpar medicamente, pansamente, siringi si branule… “ca nu-s fonduri”. in timpul spitalizarii mele, chiar pe sectia unde eram eu, s-au schimbat toate usile (care erau de termopan si aveau doar 5 ani) cu altele, tot de termopan insa care aveau nu-s ce dispozitiv de acces care monitoriza fiecare asistenta si medic cand intra in fiecare salon, cat statea, etc. spuneau ei pentru o mai corecta monitorizare a activitatii cadrelor medicale. e bun, avem nevoie de control, insa, timp de 2 saptamani eu am vazut medicul de doua ori, odata la externare, insa, in fiecare dimineata asistenta baga in cititorul acela si cardul medicului, sef de sectie, var primar cu directorul spitalului. Si asta nu e tot; fiecare usa a costat, cf inscrisurilor oficiale… of, ma ia inima, 4600 euro… si au fost 26 de usi.
  mai cum mama masii de treaba, pentru asa ceva avem bani, dar pentru biserici nu. pai dupa ce am plecat de acolo, m-am dus direct la biserica si m-am rugat sa nu mai ajung vreodata inapoi.
  nu vreau sa instig la rascoala, dar pana nu ne vom pune in miscare, si nu prin proteste pasnice, ci inarmati cu coase sa varsam ceva sange de corupt nu vom schimba nimic in tara asta, ci doar vom trai cu falsa idee de libertate; falsa pentru ca doar o vezi, nu ajungi sa te si bucuri de ea.
  si asta o spun din pozitia de fiu al unui revolutionar, care a trait suficient ca sa-mi spuna ca ii pare rau pentru ce a facut; a spus saracul tata, ca mai rau decat este acum, nu ar fi avut cum sa fie.

 19. 1. “Si banii aia nu se duc la cladirea de biserici ci la : salarii preoti” vorbesti de masinile de lux cu care se deplaseaza preotii pt a-L sluji pe Domnul?
  2. ce te face sa crezi ca daca nu vom mai primi bani de la stat o sa ajungem toti in spitale? sau care e logica? dar oricum nu avem spitale…deci nu prea putem ajunge toti acolo.
  3. de ce trebuie sa platesca statul (adica cetatenii acestei tari) pt biserica? eu unul nu vreau asta. biserica trebuie sa se descurce singura, din donatiile celor care cred in ea, nu si a celor care nu cred. Nu e ca si cum ai avea nevoie de ea ca de sanatate sau invatamant, cand in ziua de azi ne confruntam cu probleme grave in invatamant si sanatate din lipsa banilor.
  4. Romania are printre cele mai putine ONG-uri din lume si asta e o adevarata problema. ONG = organizatie non profit (daca nu stiai).
  5. Daca tot avem cele mai multe biserici pe cap de locuitor din europa si statul da asa multi bani bisericii, de ce suntem printre cei mai saraci, cei mai multi copii abandonati, cei mai bolnavi… etc. din europa?

 20. Ai tot dreptul sa crezi ceea ce tocmai ne-ai expus, dar te rog, respecta-mi si tu acelasi drept si nu ma obliga sa platesc pentru ceva in care eu nu cred. Doresti educatie crestina si simboluri pentru noile generatii? Atunci plateste tu pentru ele…
  Eu aleg sa-mi manifest credinta in alt mod, si nu vad de ce ar trebui sa platesc pentru niste valori in care nu cred. Credinta e o chestiune intima si privata, strans legata de valorile fiecarei persoane, si tocmai de aceea nu trebuie sa aiba nici o legatura cu statul.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger