Scrisoare deschisă către Iohannis şi Ponta, pe tema mafiei lemnului împotriva societăţii civile

1

În urma scandalului iscat după ce Gabriel Păun, de la organizaţia Agent Green, şi o jurnalistă germană au fost atacaţi în drum spre şantierul de construcţie a unei microhidrocentrale de pe Râul Alb, Coaliţia pentru Mediu lansează o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Victor Ponta. “Coaliția pentru Mediu din România vă solicită să luați măsuri urgente pentru a garanta securitatea membrilor societății civile din România și pentru a combate agresiunea unor investitori și infractori împotriva activiștilor de mediu,” arată scrisoarea, pe care vă invităm s-o citiţi integral mai jos.

agent-green-raul-alb-2-640x360

“Incidentele care au avut loc pe malurile Râului Alb, județul Hunedoara, în care au fost agresați fizic o jurnalistă din Germania și colegul nostru Gabriel Paun, președinte al Asociației pentru Protecția Mediului Agent Green, arată masura în care instituțiile statului român, pe care le conduceți, își îndeplinesc atribuțiile. Acestea nu fac altceva decât să contribuie la menținerea unui climat mafiot în rândul unor investitori, care reacţionează prin metode violente și care nu consideră să se supună legilor României și își permit orice. Incidentul a avut loc din simpla cauză că membrii societății civile documentau construcția microhidrocentralei de pe Râul Alb, o crimă de mediu, una din multele pe care societatea civilă încearcă să le limiteze, chiar fără ajutorul instituțiilor statului.

Colegul nostru, Gabriel Păun, se află în spital cu multiple leziuni corporale. O altă persoană a căzut victimă a atacului barbar al angajaților firmei ABI Automotion SRL, fiind accidentat în timp ce șoferul jurnalistei încerca să fugă din această ambuscadă. Suntem alături de suferința amândurora și considerăm că sunt victime ale:

• agresorilor implicați
  • firmei constructorare a microhidrocentralei ABI Automotion SRL
  • instituțiilor abilitate de la nivel local
  • clasei politice care întreține un climat de ură la adresa activiștilor ecologiști.

Vă solicităm să condamnați public faptele descrise mai sus și să demarați toate măsurile pentru identificarea, prinderea agresorilor și tragerea lor la răspundere pentru actele de violență comise în data de 24.05.2015.

Vă solicităm să luați în considerare climatul de nesiguranță creat și să garantați integritatea fizică a tuturor celor care activează în organizațiile societății civile, precum și a jurnatiștilor care documentează infracțiunile de mediu din România și care, de altfel, nu fac decât să completeze prin activitățile lor lipsa de capacitate a instituțiilor statului.

De asemenea, solictăm controlul de urgență al tuturor autorizațiilor obținute pentru dezvoltarea proiectelor de microhidrocentrale pe râurile de munte din România și investigarea modalităților în care s-au obținut acestea, precum și întocmirea unui raport public cu privire la acestea.

În așteptarea unor măsuri urgente,
Coaliția pentru Mediu din România”

Coaliția pentru Mediu din România este formată din 32 de organizații non-guvernamentale pentru protecția mediului, din toată țară:

1. Asociația Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
  2. Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă “Alutus”
  3. WWF Romania
  4. FundațiaTerra Mileniul III
  5. Asociația “Floarea Reginei” Sinaia
  6. Asociația BioSilva
  7. Asociația Ecoteca
  8. Clubul de Cicloturism “Napoca”
  9. Asociația pentru Protecția Liliecilor din România
  31. EcoBucovina
  32. Centrul Național pentru Producție și Consum Durabile

Un comentariu

1. Interlopii sustin ca Raul Alb, cursul de apa din parcul natural pe care vor sa-l distruga ca sa se-mbogateasca din certificate “verzi”, nu face parte din mediul inconjurator. Romanii afla prea tarziu, cand nu prea mai e ce salva, de ce este capabila mafia MHC-urilor.