”Ministerul condus de Robert Cazanciuc, finul lui Victor Ponta, a dat aviz negativ legii privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană. Cu toate acestea, în ciuda avizului negativ primit, Guvernul a trimis legea săptămâna trecută către Parlament,” scria săptămâna trecută presa din România. Azi, însă, Ministerul condus de Cazanciuc a dat undă verde proiectului de exploatare cu cianură de la Roșia Montană. În acest context, Asociația Vira adresează Ministrului Justiției o scrisoare deschisă, pe care vă invităm s-o citiți mai jos.
Foto: Ioana Moldovan
Domnului Robert Marius Cazanciuc, Ministrul Justiţiei
Stimate domn,
În data de 9.09.2013 aţi declarat, conform informaţiilor apărute în mass-media ca, cităm: „documentul care a apărut săptămâna trecută era unul în lucru şi cuprindea observaţii pe marginea proiectului Roşia Montana”.
Documentul în cauză este Avizul negativ înregistrat la Ministerul Justiţiei sub nr. 6/69740/13.08.2013 semnat pentru şi în numele dvs. de Secretarul de stat dl. Florin Aurel Motiu şi ştampilat cu ștampila instituţiei asupra Proiectului de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere România.
Având în vedere declaraţiile dvs. conform cărora Ministerul Justiţiei ar fi emis aviz pozitiv în privinţa proiectului de lege referit şi în baza Legii nr. 544/2004 privind liberul acces la informaţiile de interes public vă solicităm următoarele:
Să faceţi public/ne comunicaţi avizul pozitiv pe care susţineţi că Ministerul Justiţiei l-ar fi emis.
În măsura în care nu se regăsesc în avizul pozitiv, să faceţi publice argumentele/motivele pe care experţii Ministerului Justitieile-au invocat pentru a-şi desfiinţa propriile argumente privind neconstituţionalitatea proiectului de lege referit anterior invocate în avizul negativ sau aşa zisul „document de lucru” asumat de Ministerul Justiţiei.
Să explicaţi care este diferenţa, din punct de vedere formal, între un document de lucru şi un document în formă finală (oficial) emis de Ministerul Justiţiei în procedura de avizare a proiectelor de acte normative şi, în acest context, care sunt considerentele de ordin formal şi legal pe care vă întemeiaţi opinia ca avizul negativ semnat şi ştampilat în numele Ministrului Justiţiei este un document de lucru. Cum arată un document oficial care angajează Ministerul Justiţiei?
În final, precizăm că documentul de lucru nu se regăseşte ca modalitate de comunicare între ministere conform Hotărârii Guvernului nr. 561/2009 pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptării/aprobării.
Conform acestui act normativ, Ministerul Justiţiei emite avize asupra proiectelor de legi, iar avizul apărut recent în presă, cel puţin aparent, îndeplineşte toate cerinţele de ordin legal pentru a putea fi considerat un document final şi angajant pentru emitent, fiind însuşit prin semnătura şi ștampila şi înregistrat la instituţia pe care o conduceţi.
Aşteptând răspunsul dvs.
Cu consideraţie,