Scrisoare către planetă: Cum ne conving elevii să consumăm energia responsabil

0

Ce înseamnă energia pentru adolescenți? Cât de mult contează economisirea energiei pentru cei care nu au responsabilitatea facturii? Ce legătură are îndemnul enervant al părinților – Stinge lumina! – cu salvarea planetei? Cei de la Fundația Terra Mileniul III încearcă să răspundă la întrebările astea de ani de zile, în cadrul proiectului Ambasadorii utilizării eficiente a energiei. Competiția îi atrage pe elevii de gimnaziu să învețe despre mediu și să devină consumatori mai responsabili. După ce sunt inițiați în problemele energiei, elevii primesc provocarea de a adresa o scrisoare pentru a convinge pe cineva (un prieten, familia, primarul orașului etc) de necesitatea economisirii energiei. Iată câteva frânturi din scrisorile câștigătorilor:

Daria Maria Rucsandra, clasa a cincea:

“Eu alături de părinții și fratele meu mai mic ne-am mutat într-o casă nouă, construită de părinții mei. Părinților le-am explicat că 10% din căldura din interior se poate pierde prin geamuri/ferestre, dacă acestea nu sunt de calitate: nu se inchid bine sau geamul este foarte subțire. Astfel, ei au decis să monteze niște geamuri calitative – termopane –care izolează foarte bine atât termic cât și fonic. De asemenea, casa a fost proiectată cu geamuri foarte mari pentru ca soarele să aibă suficient loc încât să ne lumineze cât mai mult, iar în zilele reci dar senine, el ne încălzește într-un mod natural. Geamul fiind încălzit de soare, toată căldura pe care o primește  ne-o dă nouă, gratis, în casă. Un alt avantaj al acestor ferestre mari este faptul că nu suntem nevoiți să aprindem becul decât atunci când afară este întuneric. Casa având ferestrele orientate spre sud, avem lumină naturală toată ziua, economisind astfel aproape involuntar curentul electric.”

Ada Avramescu, clasa a șasea:

“Se făcea că era într-o dimineață, cândva în viitor, și m-am întâlnit pe strada Luminii din cartierul nostru cu doi prieteni buni, Elec și Tric. După ce ne-am salutat, ei mi-au spus că se gândeau ce pot face într-o zi toridă de vară. Mi-au povestit că ar vrea să joace unul din jocurile lor preferate: Planeta Electrică. Jocul avea ca scop găsirea unor modalități de a economisi cât mai multă energie electrică, astfel ca la finalul jocului, adică la runda finală, să aibă destulă energie pentru a putea aprinde becul cel negru. (…) Într-una din întoarcerile în timp am ajuns în zilele noastre, în anul 2018, când am aflat de la un mare expert în tehnologie un lucru pe care foarte mulți oameni îl trec cu vederea, adică acela de a scoate din priză încărcătoarele și dispozitivele, ce nu depind de curent tot timpul, după folosire. Astfel vom economisi atât curentul electric, dar și bani care îi dăm pe acesta. Odată ce am aflat acest lucru am fost foarte bucuroși deoarece am realizat toți trei faptul că suntem printre cei care lăsam în priză acumulatoare sau diferite dispozitive chiar dacă acest lucru nu era necesar. (…) Apoi am ajuns în anul 2013, aici am umblat mult timp pentru a găsi o metodă care în zilele noastre din viitor să ne dea măcar o șansă. Ne-am lovit mai mult de soluții absurde pentru acei oameni, precum renunțarea la tehnologia avansată, ceva ce ei nu pot nici măcar percepe deoarece viața lor depinde de asta. Dar într- un final găsesc și în această perioadă o altă metodă de reducere a consumului de energie electrică, adică aceea de-a înlocui becurile cu incandescență în cele cu LED, acestea fiind cele care consumă cel mai puțin.”

Georgiana Brumă, clasa  a șaptea:

“Întrucât sunt încă un copil cu visuri mărețe, consider că schimbarea lucrurilor vine din noi înșine, iar dacă credem cu tărie în ceva anume, izbânda este de partea noastră. Epoca în care trăim este generată de viteză continuă, iar uneori așteptăm un imbold, care să ne trezească la realitate și care să ne facă să ne simțim din nou „oameni“ – este o părere formată din cele văzute în ochii tuturor adulților! Îndemnul meu este acela de a trezi spiritul civic al fiecărui cetățean, parcă luat de val și rătăcit de la anii revoluției. Într-o eră a tehnologiei digitale aflată în plin proces de desfășurare și dezvoltare, aș dori ca timpul să se oprească în loc câteva clipe și să ne gândim la principiile și valorile unei vieți sănătoase promovate cândva, de care ne aduc aminte părinții, bunicii când spun: ‘pe vremea mea…’. (…) Energia electrică este în cel mai uzual sens măsura mișcării materiei, ea stă la baza a tot ceea ce ne înconjoară plecând de la energia solară, cea artificială până la energia emanată de fiecare om. Cea mai pură energie este cea provenită din mediul natural, rezultată din procese naturale regenerabile.

Petrișor Andrei Bejenar, clasa a opta:

“Îmi spun chiar sincer că n-am observat până să fiu implicat, că mai lăsăm lumini aprinse în școală deși nu trebuie să folosim, că școala nu e izolată, nu vrem să reciclăm, deși doamna dirigintă ne spune despre energie, despre consum și pierderi, despre salvarea mediului, planetă și despre riscuri, bani. (…) Am observat acasă și la școală, ce aparate electrice folosim, care din ele le lăsăm aprinse, care consumă mult și nu le prea oprim. Apoi am urmărit suspecții iresponsabili la școală și acasă (mă număr chiar și eu) și m-am gândit să ne întâlnim. Așa că am luat iar ghidul, am strâns suspecții și am vorbit despre risipă. (…) Ce aparate electrice folosim la școală și acasă să avem confort și bucurii? Să începem cu calculatorul, care e lăsat mereu deschis și să continuăm cu caloriferul folosit. Iată, probleme pe care noi le ignorăm, pentru că nu ne prea pasă de costul energiei și de bani. M-am preocupat de această temă și recunosc că n-am prea învățat la mate, biologie, dar subiectul acesta cred m-a captat. (…) Acum eu știu că energia este un miracol al omenirii și este important să n-o risipim. De aceea, am și transmis mereu acasă și în școală aceste lucruri noi pe care cu interes le-am cercetat.”

Mai multe despre proiect, aici.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger