Şcoala solară mobilă ar putea fi soluţia pentru zonele sărace

0

Săptămâna aceasta, s-a lansat la Johannesburg un mode de clasă şcolară mobilă, dotată cu internet şi alimentată cu energie solară, care le-ar putea asigura copiilor din cele mai defavorizate zone ale Africii o alternativă de învăţământ mai bună decât studiatul la umbra copacilor.

Această sală de clasă este amenajată de Samsung într-un container lung de 12 metri şi este dotată cu toate gadgeturile necesare: de la laptopuri, la o cameră video şi o tablă electronică. Producătorii spun că acest model este foarte uşor de transportat în zonele izolate şi că poate face faţă condiţiilor meteo extreme, alimentarea cu energie solară perminţându-i să funcţioneze şi în zone fără electricitate.

Clasa are o capacitate de 21 de elevi şi un profesor şi este, de asemenea, prevăzută cu sistem de ventilaţie. Toate laptopurile şi tabletele din dotare funcţionează cu energie solară, la fel şi frigiderul economic şi serverul pe care se află materialele educative, routerul şi camera video, acestea din urmă comunicând în sistem 3G.

Panourile solare pliabile asigură suficientă energie pentru o funcţionare completă a clasei timp de 9 ore pe zi, iar în absenţa soarelui, aceasta poate funcţiona fără întrerupere timp de o zi şi jumătate. Pentru un transport mai sigur, panourile nu sunt realizate din sticlă, ci din cauciuc.

În Africa, electricitatea rămâne o problemă esenţială, mai puţin de 25% din zonele rurale fiind alimentate cu energie electrică.

 

Sursa şi foto: The Guardian

 

 

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger