Sclavia din spatele unor importante mărci de haine

0

Condiţiile inumane de muncă din numeroase fabrici de îmbrăcăminte – aşa-numitele sweatshop-uri situate mai ales în ţările din Asia – sunt adesea scoase la lumină de jurnalişti şi activişti. Însă drepturile angajaţilor întârzie să fie respectate, în ciuda atâtor campanii şi articole. Un nou raport publicat de Human Rights Watch continuă această serie de dezvăluiri, cu situaţia din fabricile de confecţii din Cambodgia, care produc haine pentru nume mari de pe piaţa vestimentară, printre care se numără Gap, H&M, Marks & Spencer şi Adidas.

 

cambodia-garment-workers-abuse-5

Poliţia i-a arestat pe unii din muncitorii protestatari care au ieşit vara trecută în stradă, cerând salarii mai mari pentru cei care lucrează în fabricile de confecţii. De asemenea, poliţia a deschis focul, ucigând cel puţin trei persoane. Sursa: Getty Images

 

Raportul Human Rights Watch, intitulat Work Faster or Get Out, contrazice declaraţiile companiilor din industria vestimentară, potrivit cărora abuzurile din Cambodgia sunt cazuri extrem de izolate. Interviurile realizate în peste 70 de fabrici din această ţară, unde jumătate de milion de locuitori lucrează în fabrici de confecţii,  scot la iveală abuzurile la care sunt supuşi angajaţii.

Astfel, deşi legea interzice angajarea în fabrici ale copiilor de sub 15 ani, situaţia din teren arată că mulţi copii cu vârste între 12 şi 14 ani renunţă la şcoală şi lucrează în fabrici, unde produc haine pentru marile branduri. De pildă, o femeie de la o fabrică ce produce pentru H&M, estima că între 20-60 din cei care-i erau colegi sunt copii. Alţi intervievaţi susţin că aceşti copii muncesc la fel de mult şi în condiţii la fel de grele ca adulţii.

Totodată, 90% din angajaţii acestor fabrici cambodgiene sunt femei. Dacă rămân însărcinate, acestea sunt adesea concediate, fiind percepute ca neproductive şi încete. Jumătate din cele 70 de fabrici analizate în raport practică discriminări la adresa femeilor însărcinate care, spun angajatorii, printre altele, trebuie să meargă prea des la toaletă. Prin urmare, multe femei “poartă haine foarte strânse şi încearcă să-şi mascheze burta, pentru a-şi masca sarcina,” arată una dintre angajate.

Mulţi angajaţi au voie să meargă la toaletă o dată sau de două ori pe durata unei ture de 10 ore. După declaraţiile unora dintre femeile care muncesc în aceste fabrici, unii supervizori fac anunţuri la megafon, în care descurajează pauzele: “Nu mergeţi la toaletă… Trebuie să coaseţi mai repede.”

În anumite fabrici, angajatorul promite bonusuri pentru cele care reuşesc să realizeze cele mai multe bluze şi tricouri într-o zi. Pentru o cotă atinsă de 50-75 de tricouri pe zi, bonusul este între 50 şi 75 de cenţi, însă de multe ori nici nu mai ajunge la angajate. Unele fabrici au cote complet nerealiste, de 2.000 de tricouri pe zi, bonusul situându-se la acelaşi nivel. Dacă femeile nu reuşesc să lucreze în ritmul impus, li se spune adesea că pot fi foarte uşor înlocuite.

Sursa: Salon

 

Puteţi citi şi:

Chimicalele toxice folosite pentru haine de unele din cele mai mari mărci vestimentare

Sute de femei leşină în fabricile care produc haine pentru brand-uri celebre

FOTO Victimele modei

VIDEO Ce impact are un tricou asupra mediului

VIDEO Trei bloggeri de modă, trimişi să lucreze într-o fabrică de confecţii din Cambodgia


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger