Scientific American: Moștenirea industrială a României lasă cicatrice adânci

2

Fotograful și activistul István Kósa, fost manager de proiecte în cadrul unei organizații de mediu românești, a călătorit prin România pentru a surprinde consecințele sociale și economice ale poluării în perioada postsocialistă și a publicat un eseu foto pe site-ul publicației Scientific American. Acum șase decenii, românilor li s-a promis prosperitate economică, odată cu începerea industrializării, însă în majoritatea cazurilor, spune fotograful pentru publicația științifică, nu au rămas decât cu “clădiri prăbușite, soluri contaminate și comunități dezorientate.”

 

Colector de fier vechi. Foto: István Kósa

 

Cea mai recentă controversă de mediu din România, amintește Scientific American, se leagă de proiectul de lege propus de Guvern privind exploatarea minieră de la Roșia Montană. România, care găzduiește unele dintre cele mai prolifice zone miniere din Europa, se confruntă cu șomajul – aflat în jurul pragului de 80% în Roșia Montană, potrivit RMGC -, dar și cu cicatricile lăsate în urmă de decenii de industrie grea și minerit.  Este trecut în revistă și dezastrul de la Baia Mare, care a contaminat cu cianură și metale grele râurile Tisa și Dunărea, pe o rază de 50 de kilometri, lăsând în urmă peste 200 de tone de pește mort.

La rândul lor, fabricile și topitoriile au contaminat apele și solul. În Copșa Mică, unul dintre cele mai poluate orașe românești, locuitorii au o speranță de viață de 54 de ani, în medie, cu nouă ani mai puțin decât media națională. În plus, 96% dintre copiii sub 14 ani se confruntă cu afecțiuni respiratorii cronice, iar jumătate dintre oamenii testați prezintă urme de intoxicare cu plumb, potrivit Institutului Blacksmith, o organizație internațională care analizează efectele poluării în țările în curs de dezvoltare. István Kósa speră ca fotografiile sale să le amintească oamenilor că unele cicatrice nu se vindecă niciodată.

Accesați aici eseul foto al activistului, care spune că nu prea există povești de succes în industria grea din România și că începerea exploatării la Roșia ar împânzi țara cu proiecte similare.

 

Puteți accesa și:

FOTO Povești cu oameni și locuri din fostele orașe industriale, cu Ioana Cârlig

Pe urmele distrugerii industriei româneşti, într-un proiect inedit de foto-documentar


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger