Schimbul în monede virtuale Bitcoin va opera ca bancă

1

Un site care a înlocuit monedele reale cu cele virtuale descentralizate (numite bitcoins) și care a impus transferurile bancare fără bănci – Bitcoin-Central – a încheiat un acord cu companiile franceze Aqoba și Credit Mutuel pentru a primi statutul de “provider de servicii de plată”, scrie Wired.com. Cu alte cuvinte, rețeaua de tranzacții în monede virtuale va opera ca o bancă. Va emite cărți de debit și va opera transferuri în timp real către și de la alte bănci.

 

Foto: Itsanews.com

 

Bitcoin a apărut în 2009 și și-a câștigat popularitatea în 2011, funcționând ca o rețea distribuită pentru plăţi online, cu monede virtuale, în care nu există o autoritate centrală şi care funcţionează doar prin punerea în comun a resurselor de calcul ale utilizatorilor, după cum scria Bogdan Batog într-un articol publicat pe TOTB.

Conceptul seamănă într-o măsură cu cel al unei cooperative de credit. Bitcoin este atât o tehnologie, cât și o monedă virtuală. Tehnologia este bazată pe software distribuit (peer-to-peer), în care tabelul uriaș cu conturile și sumele de bani nu este păstrat într-un nod central, ci în toate nodurile rețelei, prin publicarea întregii liste a tranzacțiilor. Acestea nu conțin identități reale, ci doar numere de cont, garantând  anonimitatea transferurilor. Fiecare utilizator poate avea oricâte conturi, acestea putând fi create chiar mai ușor decât o adresă de email. În acest scenariu, rețeaua trebuie să preia rolul băncii și să asigure corectitudinea tranzacțiilor. Valoarea unei bitcoin este de aproape 10 euro în momentul de față.

Acum că site-ul va primi statut de bancă, clienții vor putea face tranzacții folosind conturile bitcoin ca și conturi bancare și vor putea cere totodată și compensații în anumite circumstanțe. Editorul revistei Bitcoin, Vitalik Buterin, a spus pentru BBC că aceasă mișcare va încuraja mai multe companii să accepte monedele virtuale, mai ales după ce vor vedea că guvernele și băncile sunt tot mai interesante să facă tranzacții cu Bitcoin.

Pentru mai multe detalii despre cum funcționează schimbul virtual Bitcoin, accesați:

Bitcoin: Moneda virtuală și transferurile bancare fără bănci


Un comentariu

  1. Pingback: Prima vânzare de casă în monede virtuale (Bitcoins) | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger