Schimbările climatice reduc habitatul leoparzilor de zăpadă din Himalaya

0

Leoparzii de zăpadă sunt o specie deja catalogată ca fiind în pericol de dispariţie: se estimează că în jur de 4.000 de exemplare (cu maxime optimiste de până la 6.500) mai trăiesc în prezent în sălbăticie. Un nou studiu arată că viitorul speciei este şi mai ameninţat decât se credea până acum.

 

 

Astfel, schimbările climatice pe care cu toţii începem să le resimţim vor afecta în curând şi această specie, din punct de vedere al teritoriului ocupat. O cercetare realizată de oamenii de ştiinţă de la WWF arată că, la nivelul actual de emisii de gaze de seră, leoparzii de zăpadă din Himalaya vor mai pierde încă 30% din habitatul lor natural: regiunile alpine preferate de aceste feline vor deveni mai calde şi mai umede, în vreme ce lizierele îşi vor schimba altitudinea şi teritoriul pe care felinele vor putea supravieţui se va mişcora tot mai mult.

Studiul mai notează că, din cauza restrângerii habitatului lor, felinele se vor vedea nevoite să facă faţă mai des contactului cu oamenii, ceea ce creşte foarte mult riscul ca ele să fie vânate; împinse de foame, este posibil să ajungă să atace cirezile de vite, spre exemplu, ceea ce le va face o ţintă sigură pentru paznicii acestora. Totodată, braconajul ar putea creşte în cazul lor, din moment ce teritoriul pe care se vor afla va fi tot mai mic.

 

Sursa şi foto: TH


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger