Schimbările climatice, motiv al violențelor și războaielor?

1

În SUA, Pentagonul spune de mulți ani încoace faptul că schimbarea climei la nivel global este cea mai mare amenințare la adresa securității Americii. Temerile generalilor americani sunt legate de un viitor (nu foarte îndepărtat, după cum cred unii) în care lupta pentru apă, mâncare și energie va fi una concretă și, desigur, nucleară.

 

În 2004, un raport pentru Pentagon semnat de consilierul pe probleme de apărare Andrew Marshall (omul cunoscut pentru restructurarea armatei SUA în timpul mandatului lui Donald Rumsfeld, fost ministru al Apărării) prezicea că schimbările drastice ale climei ar putea aduce întreaga planetă în pragul anarhiei și al războiului. Problema dezvoltării înarmării nucleare era văzută ca iminentă, în condițiile în care fiecare țară va încerca să își apere rezervele și resursele naturale, atâtea câte vor mai exista. În final, raportul considera pericolul schimbării climei mai mare decât cel al terorismului.

Cu toate acestea, mulți politicieni (americani și nu numai) continuă să nege efectele schimbărilor climatice și să ignore avertismentele oamenilor de știință. În spatele birourilor lor, militarii tac și se pregătesc să întâmpine posibile violențe cauzate de încălzirea globală. Analiștii de peste ocean au început să se întrebe, recent, dacă nu cumva Pentagonul are dreptate în temerile sale și dacă predicțiile lui Marshall se vor dovedi adevărate. Potrivit lui Christian Parenti, autor al cărții ”Tropic of Chaos” (Tropicul haosului – apărută recent în SUA), se pare că acest predicții deja au început să devină realitate. El analizează în această carte legătura dintre diverse conflicte, schimbările climatice și cele economice, în special în emisfera sudică (cu focus pe zona Africii).

Astfel, autorul urmărește trei factori (schimbări climatice, scăderea resurselor și problemele economice, migrația) pentru a ajunge să vadă cum ei creează condițiile pentru războaie civile, religioase, apariția bandelor de hoți și, în general, pentru creșterea nivelului de violență. Seceta, inundațiile, lipsa alimentelor, convoaiele de refugiați – sunt doar efecte ale schimbărilor climatice și componente ale angrenajului de factori care duc la violențe. Parenti susține că trebuie să fim conștienți că, de acum încolo, războaiele se vor lega inevitabil de problema vremii și a resurselor de mâncare. ”Când nevoile de bază pentru a supraviețui devin inaccesibile puterii de cumpărare a milioane de oameni, poate chiar miliarde, atunci nu te mai poți aștepta la pace. Aceasta este rețeta viitorului nostru”, consideră autorul cărții. Opinia lui este că ar trebuie să începem să învățăm cum să trăim fără a mai depinde atât de mult de resursele directe oferite de planetă, cum să supraviețuim bazându-ne pe tot mai puțin, cum să găsim soluții alternative, decât să ne ridicăm ziduri la granițe pentru a opri exodul celor rămași fără mâncare.

 

Sursa: ENN / Triplepundit, RP Siegel

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger