Schimbările climatice fie vor face şopârlele mai inteligente, fie le vor duce la extincţie

1

 

În funcţie de studii şi de cercetători, destinul şopârlelor pare să aibă două posibile drumuri în contextul încălzirii globale: fie vor deveni mai inteligente, fie vor dispărea. Cel mai recent studiu despre impactul schimbărilor climatice asupra acestor vietăţi susţine prima variantă.

 

Studiul a apărut în revista Biology Letters şi susţine că temperaturile mai ridicate ar avea drept efect asupra şopârlelor creşterea inteligenţei acestora. Alte studii au spus, până acum, că schimbările climatice vor duce la declinul populaţiei de şopârle şi, inevitabil, la extincţia multor specii. În studiul recent publicat, analizând o specie de şopârlă din estul Australiei, cercetătorii au observat că, dacă în timpul incubaţiei, temperaturile mediului au fost ridicate, şopârlele născute erau mai mari şi mai inteligente decât cele din generaţia anterioară.

Pentru testarea teoriei, cercetătorii au luat două grupuri de şopârle, cu temperaturi de incubare diferite – unele reci, altele calde. Apoi, au pus şopârlele într-un container de plastic, cu două  ieşiri, una dintre acestea fiind blocată de un geam de tip plexiglas. Atingându-le cozile, cercetătorii au „dirijat” şopârlele înspre dorinţa de a fugi, a se ascunde. Cele care se născuseră în temperaturi mai calde au învăţat mult mai repede decât celelalte să evite ieşirea blocată. În concluzie, spune autorul principal al studiului, Joshua Amiel, „schimbările climatice ar putea să nu fie ceva atât de rău pentru aceste mici vietăţi”. Studii despre inteligenţa şopârlelor au fost făcute în număr mare în ultimii ani, toate arătând o capacitate remarcabilă a acestora de înţelegere, învăţare şi adaptare.

Însă un studiu din 2010, publicat în revista Science, susţine că 20% dintre speciile de şopârle ale lumii ar putea dispărea complet din cauza efectelor schimbărilor climatice. Studiul a analizat scăderea populaţiei în cazul a 34 de familii diferite de şopârle, de pe cinci continente. Potrivit autorilor acestuia, temperaturile mai calde din timpul zilei obligă şopârlele să petreacă mai mult timp la umbră şi mai puţin timp în căutarea hranei, ceea ce are efecte negative asupra procesului de împerechere şi reproducere. „Căldura nu le ucide, dar le opreşte reproducerea. Iar asta duce destul de rapid la declinul populaţiei”, spunea co-autorul studiului, Jack Sites, profesor de biologie la Universitatea Brigham Young.

 

Sursa: Mongabay News

Foto: Threadbombing.com


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger