Preşedintele Băncii Mondiale, Dr. Jim Yong Kim, a declarat, în cadrul unei întâlniri oficiale a miniştrilor de finanţe din grupul G20 (desfăşurată la Moscova), că schimbările climatice nu sunt un pericol îndepărtat, ci o ameninţare cu efecte reale, directe, asupra economiei prezentului, la nivel global.
Jim Yong Kim (foto sus) a afirmat că încălzirea globală este un risc real pentru planetă şi care deja afectează economia lumii. El a cerut guvernelor să ia în serios provocările aduse de schimbările climatice, pentru că ele vin cu consecinţe reale şi a eşua în a le face faţă înseamnă să ne confruntăm cu efecte directe din perspectivă economică. „Pierderile cauzate de dezastre naturale s-au triplat în ultimii 30 de ani. Ani de dezvoltare şi de eforturi şi investiţii sunt adeseori şterşi în câteva zile sau câteva minute. Schimbările climatice sunt un pericol real şi prezent”, a precizat preşedintele Băncii Mondiale. El a recunoscut că acest subiect nu este, de regulă, discutat de miniştrii de finanţe şi guvernatorii de bănci centrale, dar asta este o greşeală, în opinia lui. „Să ne uităm doar la ce se întâmplă acum în Rusia, ţara gazdă a întâlnirii noastre: căderi de zăpadă record în Moscova. Oamenii de ştiinţă ne spun că, pe măsură ce Pământul se încălzeşte, vom avea tot mai multe precipitaţii şi perioade de vreme ostilă. Acum doi ani şi jumătate, valul de căldură care a lovit Rusia a omorât 55.000 de persoane. Deci locuitorii Rusiei au experimentat, în numai doi ani, evenimente meteo extreme care, de regulă, erau trecute la capitolul „o dată în viaţă”, plus că sunt în registre diferite, unul legat de căldură, altul, de frig şi precipitaţii”, a explicat preşedintele Băncii Mondiale.
„Nu mai vorbim de un risc aflat la distanţă de 50 de ani de noi, vorbim de riscuri prezente acum, astăzi. Nicio ţară, săracă sau bogată, nu este imună în faţa impactului dezastrelor aduse de schimbările climatice. În Thailanda, spre exemplu, inundaţiile din 2011 au dus la pierderea a aproximativ 45 de miliarde de dolari, adică 13% din PIB-ul ţării. Aş aprecia dacă G20 ar acorda mai multă atenţie lucrurilor pe care trebuie să le facem ca să înfruntăm problemele ridicate de schimbările climatice”, a mai spus Kim. În luna noiembrie a anului trecut, rapoartele despre climă spuneau că ne îndreptăm către a creştere a temperaturii globale cu 4 grade Celsius până în 2100, fapt care va aduce valuri extreme de căldură şi creşterea nivelului mării şi oceanelor în mod ameninţător la adresa vieţii. „O lume cu 4 grade Celsius mai fierbinte trebuie evitată cu orice preţ, trebuie să ne menţinem la sub 2 grade Celsius. Lipsa de acţiune în ceea ce priveşte schimbările climatice riscă să transforme lumea pe care o moştenesc copiii noştri într-una complet diferită de cea în care trăim astăzi”, a mai spus preşedintele Băncii Mondiale.
Însă instituţia pe care o conduce şi în numele căreia a vorbit a fost adeseori criticată tocmai pentru eşecul de a-şi corobora faptele cu declaraţiile, mai exact eşecul în a-şi susţine declaraţiile frumos ambalate cu fapte concrete. „Banca Mondială a fost înfiinţată ca să se ocupe de problema sărăciei globale. Dar, în ultimii cinci ani, a finanţat construirea de centrale pe combustibili fosili mai mult decât oricând, amplificând, prin contribuţia sa, ameninţarea adusă de schimbările climatice care derivă dintr-o astfel de dezvoltare industrială”, notează organizaţia caritabilă britanică Christian Aid. „Suntem încântaţi să aflăm că Banca Mondială este conştientă de riscurile prezentate de încălzirea globală, dar rămânem îngrijoraţi de cantitatea de bani pe care aceeaşi Bancă o acordă pentru dezvoltarea energiei bazate pe combustibili fosili. Ne-ar plăcea foarte tare dacă preocuparea Băncii pentru mediu şi schimbările de climă s-ar reflecta în ce fel de infrastructură finanţează”, a precizat un purtător de cuvânt al organizaţiei, citat de Climate News Network.
Sursa, foto şi mai multe detalii: EcoNews