Schimbările climatice cauzează război?

0

O nouă teorie corelează modificările legate de climă şi înflorirea violenţei, sugerând că numărul mare de conflicte ar putea fi determinat în mare măsură de fluctuaţiile vremii.

Raportul, publicat în revista Nature, susţine că ţările tropicale afectate de El Niño sunt de două ori mai predispuse la violenţe interne spre deosebire de cele afectate de contrapartea lor mai răcoroasă, La Niña, dar şi că războaiele civile din Somalia ar fi determinate de climatul secetos. “Ce arată fără îndoială acest studiu este că, până şi în această lume modernă, variaţiile climatice au un impact puternic asupra predispoziţiei oamenilor de a lupta,” spune unul dintre autorii cercetării, profesor la Columbia University.

Studiul a analizat date din 1950 şi până în 2004, precum şi circa 230 de conflicte din 175 de ţări. Statistic, El Niño, a cărui recurenţă variază între doi şi sapte ani, ar fi jucat un rol important în 21% dintre războaiele civile din întreaga lume, iar în ţările afectate direct, procentul se ridică la 30%. Potrivit lui  Solomon Hsiang de la Earth Institute, coordonatorul cercetării, El Niño este un factor invizibil care contribuie substanţial la înteţirea conflictelor frontaliere.

Schimbările climatice bruşte au cauzat de asemenea pierderea recoltelor şi pagube provocate de uragane, răspândirea epidemiilor, şomaj şi inechităţi sociale, toate acestea contribuind la dezbinarea comunităţilor. Referindu-se la actuala criză din Somalia, cercetătorul american crede că acesta este un “exemplu tipic” al efectelor colaterale ale lui El Niño. “Încă de acum doi ani a fost prognozată o foamete în Somalia, însă organele internaţionale şi comunităţile nu au luat acest avertisment în serios,” spune Hsiang.

 

Foto: Reuters

Sursa: International Business Times


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger