Schimbările climatice cauzează micșorarea speciilor

0

Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Singapore arată că mai multe specii de plante și insecte au ajuns la dimensiuni tot mai mici, de la o generație la alta, din cauza schimbărilor climatice. Autorii studiului spun că acest fapt poate influența serios producerea de hrană pe viitor.

 

”Cel mai negru scenariu este că plantele și animalele se vor micșora destul de mult încât acest lucru să aibă implicații asupra asigurării hranei”, a conchis unul dintre autorii studiului, biologul David Bickford. Alături de colegii săi, el a analizat alte cercetări realizate până acum și foarte multe urme și mostre de la diverse specii de plante și insecte – cum ar fi păianjeni, gândaci, albine, furnici sau greieri. Concluzia echipei a fost că aceste specii au suferit, în timp, din cauza schimbărilor climatice, reduceri ale dimensiunilor. Un experiment realizat de cercetători și prezentat în studiu arată că mugurii și fructele mai multor specii de plante sunt cu 3 până la 17 procente mai mici cu fiecare grad Celsius în plus adăugat încălzirii globale.

Totodată, spun cercetătorii, fiecare grad în plus reduce cu 0,5 până la 4% mărimea corpului la nevertebratele marine și cu 6 până la 22% la pești. ”Temperaturile crescute, seceta și alte condiții pot duce la apariția unor generații tot mai mici, care să poată supraviețui noilor contexte climatice. Impactul acestor schimbări poate duce la probleme în producția de hrană – resursele să devină mai limitate – sau la pierderea unei întregi biodiversități și chiar la probleme catastrofale în lanț pentru mai multe ecosisteme. Încă nu am văzut efectele la scară mare ale acestor schimbări, dar cum temperaturile continuă să crească, nu mai este mult până când aceste modificări cărora acum nu le dăm importanță vor ajunge să aibă efecte pentru umanitate”, a explicat Bickford. Studiul semnat de el și de colegii săi a fost publicat în revista Nature Climate Change.

 

Sursa: News Daily

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger